1000 nachten

In deze rubriek staat iedere maand een recent verschenen boek of verhalenbundel centraal die je als liefhebber simpelweg niet mag missen. In deze zevende editie aandacht voor ‘1000 nachten’ van Sophia Drenth.

Ultieme opoffering

Na de romans ‘Bloedwetten I: Vonnis’ (2015), ‘Bloedwetten II: Verlossing’ (2017) en de novelles ‘Zwart Hart’ (2016) en ‘Kleine Moordenaar’ (2018) is ‘1000 Nachten’ de nieuwste aanwinst in het Bloedwetten-universum van de Amsterdamse schrijfster Sophia Drenth. Deze keer wordt het verhaal verteld van femme fatale Katine LaSoeur. Als je je nog nooit eerder hebt gewaagd in de wereld van Bloedwetten, dan is dit hét moment om de eerste stap te zetten.

Katine LaSoeur – oftewel de ‘mooiste vrouw van het noordelijk halfrond’ – is vanuit het Hoge Noorden onderweg naar haar toekomstige echtgenoot. Haar karavaan wordt echter overvallen in de woestijn en Katine wordt met enkele van haar familieleden en bedienden naar het hof van de Zwarte Koningin Rah gebracht. Deze vampierkoningin is het duister stralende middelpunt van een bloedcultus. Ze geeft Katine de keus om na duizend nachten dienen te sterven of het eeuwige leven te omarmen. Katine stemt toe; die duizend nachten geven haar de tijd om een ontsnappingsplan te bedenken, niet alleen voor haarzelf maar ook voor haar broer Einar.

Voor haar duistere fantasy/horrorroman ‘1000 nachten’ heeft Sophia Drenth zich onder meer laten inspireren door woestijnstammen als de Toeareg uit de Sahara en Sahel. Het resultaat is volstrekt origineel en wie bij vampiers (of Ath’vacii, zoals Sophia ze noemt) nog altijd associaties heeft met Victoriaanse froezelblouses en tochtige kerkers, wordt met ‘1000 nachten’ eindelijk wakker geschud.

Wie bij vampiers nog altijd associaties heeft met Victoriaanse froezelblouses, wordt met ‘1000 nachten’ eindelijk wakker geschud.

Het verhaal is eigenlijk niet zo heel spannend: Katine wordt gevangen genomen en zint de rest van het verhaal op manieren om te ontsnappen. Dit blijkt niet bijster moeilijk; haar schoonheid zorgt ervoor dat mannen (en vrouwen) als was in haar handen zijn. Op verschillende momenten krijgt ze de ontsnappingsmogelijkheden op een presenteerblaadje aangereikt – in alle gevallen is het de liefde die roet in het eten gooit.

Sophia Drenth (Foto: Marieke Josselet)

‘1000 nachten’ is echter niet voor niets een bronvertelling, een verhaal waarin de achtergrond en geschiedenis van een Bloedwetten-personage uit de doeken wordt gedaan. Sophia Drenth staat uitgebreid stil bij de ontberingen en beproevingen die Katine moet doorstaan en de dilemma’s waar zij mee te maken krijgt.

Het vijfde Bloedwetten-boek is dan ook geen avonturenroman die bolstaat van de achtervolgingen en knokpartijen (hoewel die zeker voorkomen), maar een roman over loslaten, transformatie en ultieme opoffering. Drenth hanteert een zwartfluwelen schrijfstijl, maar schuwt de rauwe, pijnlijke scènes niet.

‘1000 nachten’ wordt soms wat topzwaar van alle emoties, hartenkreten en ingrijpende gebeurtenissen; ik had graag meer gelezen over de achtergrond van de bloedcultus, het ‘Hoge Noorden’ waar Katine vandaan komt of bijvoorbeeld de hiërarchie onder de creotim, de bloedslaven die voortdurend pijn lijden.

1000 nachten is een roman over loslaten, transformatie en ultieme opoffering.

Madame LaSoeur trekt nu alle aandacht naar zich toe, maar wie Sophia Drenth volgt op Facebook, had dit al enigszins kunnen zien aankomen… En tegelijkertijd: ‘1000 nachten’ zorgt er op die manier wel voor dat je nieuwsgierigheid wordt gewekt naar de andere delen in de Bloedwetten-serie.

Sophia Drenth overstijgt met ‘1000 nachten’ genregrenzen en de roman heeft alles in zich om een groot publiek aan te spreken. De Amsterdamse geeft haar boeken overigens zelf uit. Wie ook ambities heeft in die richting: zo moet het dus.

Sophia Drenth – 1000 nachten
Uitgever: Staaldruk
Verschenen: april 2019
Bindwijze: paperback, 268 pagina’s
Prijs: 19,95 euro
Bestellen: Bloedwetten.com

—————————————————————-
Centraal in deze rubriek stonden eerder:
(1) Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars
(2) Lijkenkrabber
(3) Het teken in de lucht
(4) Verhalen Vertellers
(5) Godsgraf
(6) Revolte

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s