Wordt verwacht – mei 2019

Een representatief overzicht van de SF-, fantasy-, horrorromans en -verhalenbundels die in mei 2019 verschijnen in Nederland en Vlaanderen.

Als eerste wordt de auteursnaam en de boektitel vermeld, tussen haakjes de originele titel, de naam van de uitgever, het genre en de (advies)prijs. Tevens heb ik aangegeven of de titel tot het young adult-segment behoort. De link verwijst naar de desbetreffende bol.com-pagina of naar de site van de uitgever. Deze lijst is mede tot stand gekomen dankzij de hulp van Jos Lexmond.

Mis je een titel? Verkeerde datum? Liever een andere link? Of wil je iets opsturen? Stuur een mailtje of laat hieronder een reactie achter.  

1 mei

 • Arie van Doorn – Homo Transversalis 1 – Interstellaire diplomatie (Brave New Books, SF, €19,90)
  De Federatie van Planeten werd opgericht door het menselijk ras en de Pelpiden, een hagedisachtige soort. De beide volkeren troffen elkaar voor het eerst in het Bershak stelsel en deze ontmoeting vormt de directe aanleiding tot de oprichting van de Federatie, die vanuit het bestuurlijk centrum Bexam 4 wordt geregeerd. In de millennia na de oprichting breidt de Federatie zich geleidelijk uit en steeds meer volkeren sluiten zich aan.

7 mei

 • Thomas Olde Heuvelt – Echo (Luitingh-Sijthoff, horror, €21,99)
  Langverwachte nieuwe roman van Thomas Olde Heuvelt, auteur van het wereldwijd succesvolle HEX. Echo is een huiveringwekkende thriller over obsessie, bezetenheid en de onverwoestbare kracht van de natuur. Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt hen het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn. Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt…

13 mei

 • Eva Gabriela – Bastaardvlekken (Godijn Publishing, fantasy, €19,95)
  Bastaardvlekken is een psychologische fantasyroman over invloed en onmacht, geloof en blindheid. In het eens grootse keizerrijk Remanya heerst onvrede onder de ondergeschikte vorsten. Daeya, de bastaarddochter van de machtigste van deze vorsten, idealiseert het volk van haar natuurlijke vader. Gedreven door haar obsessie wakkert ze heimelijk een opstand aan tegen de jonge, onervaren keizer. Wanneer dit faalt en haar koninkrijk wordt verraden door degenen die ze wilde redden, realiseert ze zich dat ze een vertekend beeld heeft van hun cultuur.

14 mei

15 mei

 • Ian McEwan – Machines zoals ik (Machines Like Me) (De Harmonie, SF, €24,90) Na het succes van de verfilmde roman De kinderwet confronteert Ian McEwan in Machines zoals ik de lezer opnieuw met fundamentele vraagstukken, dit keer in een meeslepend, dystopisch verhaal, gesitueerd in het Londen van net na de Falklandoorlog: Thatcher is aan de macht en Alan Turing bereikt een beslissende doorbraak in de artificiële intelligentie. De werkloze Charlie is verliefd op Miranda, een intelligente studente die een verschrikkelijk geheim met zich meedraagt. Ze raken verwikkeld in een driehoeksrelatie met de androïde Adam, wiens persoonlijkheid ze samen hebben ontworpen. Maar kan een machine de zaken van het hart wel begrijpen? Wat is het dat ons menselijk maakt?
 • Philip Reeve – Mortal Engines 4 – A darkling Plain (Van Goor, young adult, SF, €19,99)

20 mei

 • Bradley P. Beaulieu – Het Lied van het Gebroken Zand 3 – Een Sluier van Speren (Luitingh-Sijthoff, fantasy,  €29,99)
  Een Sluier van Speren is het derde deel van Bradley P. Beaulieu’s fantasy-trilogie Het Lied van het Gebroken Zand. Sinds de Nacht van Ontelbare Zwaarden, een bloedige strijd die de heersers van Sharakhai amper wisten te overleven, jagen de koningen op de rebellen van de Maanloze Horde. Velen zijn gedwongen de stad te ontvluchten, onder wie ook Çeda, die erachter is gekomen dat de Feestkoning een leger aan het verzamelen is om de heerschappij van de andere koningen te betwisten.
 • Catherine Doyle – Stormwachter 1 – De kaarsenmaker van Arranmore (Fantoom, young adult, fantasy, €19,99)

23 mei

 • Jasper Polane – De Zwijgende Aarde 2 – Roest (Quasis, SF, €15)
  Tweede deel van de Zwijgende Aarde-serie. Roest’ speelt zich af op Mars. De hoofdpersoon Sam is een magistraat in dienst van het Internationale Mars Akkoord. Ze reist tussen nederzettingen om de wet te handhaven en recht te spreken. Zes jaar geleden werd ze geïnfecteerd met een technovirus dat haar DNA heeft herschreven. Doodsbang om verder te muteren probeert ze haar werk zo goed en zo kwaad als het gaat uit te voeren.

29 mei

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. Liesbeth Jochemsen schreef:

  Er komen weer een aantal parels aan, zo te lezen. Zelf kijk ik, in dit genre, het meeste uit naar “Bastaardvlekken” van Eva Gabriela. Ik hoop op 11 mei een gesigneerd exemplaar te kunnen bemachtigen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s