Fantastische cadeautips

Op zoek naar een origineel sinterklaas- of kerstcadeau? Of wil je graag eens een goed boek in je schoen in plaats van een overbodige bundel columns van Youp van ’t Hek of een zussenboek van Lucinda Riley? Zet dan één van deze elf, dit jaar verschenen fantastische tips op je verlanglijstje – of selecteer ze allemaal natuurlijk.

Nerds

Als je vermoedt dat de persoon in kwestie zijn of haar innerlijke nerd nog niet helemaal omarmd heeft of op het punt staat zich bij ‘the dark side’ te voegen, dan is Nerds (Nijgh & Van Ditmar, €21,50) de ideale keuze. In dit boek brengen Emilio Guzman en Thijs van Domburg de nerdwereld in kaart. In snel tempo komt er van alles en nog wat voorbijschieten. Boeken, games, strips, de juiste volgorde van de Star Wars-films, larpen, de geschiedenis van bordspellen, het verschil tussen DC en Marvel – kortom, alles wat de nerd interesseert.

Sciencefiction

SF-liefhebbers kunnen blindelings Revolte (Quasis Uitgevers, €15) van Jorrit de Klerk aanschaffen, het eerste deel van De Zwijgende Aarde-reeks. Deze groots opgezette serie verdient het om een breed publiek te bereiken. Voor wie zijn SF graag wat filosofischer heeft, is de bijzonder fijne verhalenbundel ‘Wat er van ons wordt verwacht’ (Volt, €20,99) van Ted Chiang verplichte kost. SF voor fijnproevers!

Een perfect SF-cadeautje voor in de schoen is tot slot de klimaatnovelle Plastic vriend (Godijn Publishing, €7,95), geschreven door Johan Klein Haneveld. Je steunt bovendien een goed doel: alle royalty’s gaan naar de Plastic Soup Foundation.

Fantasy

Aan goede fantasyboeken geen gebrek dit jaar. Victoria E. Schwab maakt indruk met haar Schemering-trilogie, het tweede deel De kleuren van Schaduw (De Boekerij, €24,99) ligt nu in de winkel, terwijl Sophia Drenth je bij de strot grijpt met de duistere en aangrijpende Bloedwetten-bronvertelling  1000 Nachten (Staaldruk, €19,95).
Epischer dan Jay Kristoffs Nimmernacht-trilogie over huurmoordenaar Mia Corvere wordt het echter niet. Het vuistdikke Nimmernacht 2: Godsgraf  (Luitingh-Sijthoff, €29,99) verscheen begin dit jaar, het eerste deel Godsgraf in 2017. Ook de trilogie De Gebroken Aarde van N.K. Jemisin is erg aan te raden. Het derde deel, De stenen hemel (Luitingh-Sijthoff, €24,99), is onlangs verschenen.

Horror

Horrorliefhebbers doe je een groot plezier met de verrassende psychologische horrorroman Echo (Luitingh-Sijthoff, €21,99) van Thomas Olde Heuvelt, terwijl Stephen King eens te meer bewijst waarom hij de onbetwiste horrorkoning is met Het instituut (Meulenhoff Boekerij, €24,99).
Verhalenliefhebbers kunnen hun duistere lol op met De Ring van Ardek (Uitgeverij Macc, €22,95), waarin de beste griezelverhalen van Tais Teng zijn gebundeld. Enigszins onevenwichtig misschien (aangezien zowel verhalen voor de jeugd als voor volwassenen zijn opgenomen), maar desalniettemin valt er genoeg te huiveren…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s