Het universum van De zwijgende aarde

Zes auteurs, vijf boeken, één universum – zo zou je dit intrigerende project van Quasis Uitgevers het beste kunnen omschrijven. Onder de noemer ‘De zwijgende aarde’ schrijven zes Nederlandse auteurs vijf sciencefictionboeken die zich afspelen in dezelfde toekomst.

“In het buitenland bestaat het idee van een ‘shared universe’ al heel lang”, vertelt Jasper Polane van Quasis Uitgevers. “Er zijn ontelbare romans die zich in Dungeons & Dragons-werelden afspelen, comics van dezelfde uitgever spelen zich in dezelfde wereld af en tegenwoordig zie je het ook steeds meer in films en tv-series. Het leek me leuk om dat met een groep schrijvers te proberen. Toen ik auteurs ging zoeken, werd vrij snel duidelijk dat zij een voorkeur voor sciencefiction hadden.”

abonnement
De vijf boeken die in ‘De zwijgende aarde’-serie verschijnen, zijn geschreven (of worden nog geschreven) door Jorrit de Klerk, Jasper Polane, Mara van Ness, Django Mathijsen & Anaïd Haen en Johan Klein Haneveld. Jasper: “Ik heb auteurs gezocht wiens werk ik kende en goed vind. Ik wilde een diverse groep bij elkaar brengen, met auteurs die verschillende schrijfstijlen hanteren. De prachtige covers zijn overigens geschilderd door Loek Weijts, die precies het juiste evenwicht tussen klassiek en modern heeft weten te vinden.”

Het jaar 2303
De boeken spelen zich af in het jaar 2303. Nadat de VS is ingestort is de EU de grootste wereldmacht geworden, waarbij Nederland een voortrekkersrol heeft. In deze wereld kunnen mensen verbeteren door cybernetische en genetische modificaties. Er wordt echter neergekeken op dit soort ‘klusjes’. ‘Puur blijven’ is het grootste goed. De aarde regeert over de koloniën in het zonnestelsel, vooral dankzij de ruimteschepen van de VAHA (Verenigde Aardse Handels Alliantie, vergelijkbaar met de VOC.) Maar dan gebeurt er iets waardoor communicatie van en naar de aarde wegvalt en de schepen van de VAHA niet meer kunnen uitvliegen. De koloniën zijn op zichzelf aangewezen. De vijf boeken in de serie vertellen wat er dan gebeurt.

Schermafbeelding 2019-02-12 om 11.48.34

Verwijzingen en lijntjes
“We hebben de wereld samen gecreëerd”, aldus Jasper, “en gebrainstormd over de thema’s van de serie, het verloop van de tijdlijn en dergelijke. Verder lezen we elkaars synopsissen en verhalen en proberen we verwijzingen en lijntjes naar elkaars romans te verwerken. Iedereen is in principe vrij te creëren, zolang het andere boeken niet tegenspreekt. Op creatief vlak moeten de romans aan het concept van de serie voldoen: dezelfde thematiek hebben, zich duidelijk in hetzelfde universum afspelen en elkaar versterken. Van wat ik nu gelezen heb denk ik dat we daar in geslaagd zijn. Als uitgever hoop ik dat de serie opgepakt wordt en goed ontvangen wordt. Dat is voor sciencefiction nog wel spannend, ook al lijkt er meer interesse in het genre te komen.”

‘Iedereen is in principe vrij te creëren, zolang het andere boeken niet tegenspreekt.’

Eigen stijl
cover_RevolteHet eerste deel, ‘Revolte’, is geschreven door Jorrit de Klerk. “De roman speelt zich af in de planetoïdegordel, waar veel cybernetisch gemodificeerde mijnwerkers leven. Raik, de hoofdpersoon, werkt voor de VAHA en staat op het punt gepromoveerd te worden wanneer er onrust uitbreekt. Het is een actierijk verhaal, een echte rollercoaster. De verhalen verschillen sterk van elkaar, elke auteur heeft zijn eigen stijl. Revolte is dan ook niet typerend voor de hele serie.”

Jasper Polane schrijf zelf ook een deel. “Of ik een tipje van de sluier kan oplichten? Mijn deel, met de titel ‘Roest’, speelt zich af op Mars. De hoofdpersoon Sam is een magistraat in dienst van het Internationale Mars Akkoord. Ze reist tussen nederzettingen om de wet te handhaven en recht te spreken. Zes jaar geleden werd ze geïnfecteerd met een technovirus dat haar DNA heeft herschreven. Doodsbang om verder te muteren probeert ze haar werk zo goed en zo kwaad als het gaat uit te voeren.”

Los of abonnement?
Het eerste deel verschijnt op 21 maart, waarna er iedere twee maanden een nieuw deel volgt. Nu kun je ieder deel bestellen in de Quasis-webshop, maar het is ook mogelijk om voor 75 euro een abonnement te nemen. Bijkomend voordeel is dat je de delen dan ook eerder krijgt thuisgestuurd. Jasper: “Ik denk dat sciencefiction- en fantasyseries zeer geschikt zouden zijn voor een abonnementsvorm, omdat die altijd uit drie of vier delen bestaan, maar dan zouden de afzonderlijke delen wel regelmatig uit moeten komen. Tussen het derde en vierde deel van mijn serie De Onzichtbare Maalstroom zat twee jaar; dat zou ’m niet worden…”

‘Ik denk dat sciencefiction- en fantasyseries zeer geschikt zouden zijn voor een abonnementsvorm.’

Zou een dergelijk concept ook niet leuk en/of interessant zijn met Nederlandse fantasy- en/of horrorschrijvers? “Zeker! Toen ik het idee voor deze serie had, wist ik nog niet of het fantasy of sciencefiction zou worden. Het is SF geworden omdat iedereen dat graag wilde schrijven (ik ook). Maar fantasy of horror zou ook cool zijn.”

5 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s