Op zoek naar Nederlands SF-filmtalent

De Nederlandse video-on-demanddienst Videoland wil (jonge) filmmakers de kans bieden zichzelf te ontwikkelen en ervaring op te doen. Gelukkig doen ze dat niet door de zoveelste inwisselbare talentenshow te organiseren, maar met het talentontwikkelingsproject Videoland Academy.

Videoland stelt ruim een miljoen euro beschikbaar voor in totaal vier fictiefilms van drie kwartier en een documentairedrieluik. Oftewel: ‘originele en toegankelijk vertelde verhalen met cinematografische kwaliteit’.

Het aardige is dat er wordt gewekt met thema’s. Voor de eerste editie (2020-2021) wordt er gezocht naar een documentaireserie in het genre ‘true crime’. Voor de films is het thema – en nu komt het – Grounded Sci-Fi.

Videoland omschrijft dit als ‘sciencefictionverhalen die niet te ver afstaan van onze realiteit, die – vaak met een kritische noot – fantaseren over het effect van technologische, genetische, politiek economische en wetenschappelijke ontwikkelingen op ons dagelijks leven. Grounded Sci-Fi-verhalen dompelen de kijker onder in spannende werelden die hen uitdagen op een andere manier na te denken over innovaties.’

Black Mirror-achtige verhalen dus, zonder aliens en interstellaire ruimtegevechten – maar wat niet is kan nog komen natuurlijk. Wie weet kijken we over een paar jaar naar de verfilming van De Zwijgende Aarde-serie…

Voor de eerste editie (2020-2021) wordt er gezocht naar films in het genre Grounded Sci-Fi.

De Videoland Academy is bedoeld voor afgestudeerde studenten van filmscholen, kunstacademies en schrijfopleidingen én voor schrijvers zonder opleiding, maar met minimaal één en maximaal drie verfilmde scenario’s op hun naam.

Verhalen zijn tot 9 december te pitchen via videoland.nl/academy. Tijdens de komende editie van het International Film Festival Rotterdam wordt er bekendgemaakt welke makers geselecteerd zijn. In 2021 moeten de films in premiere gaan op Videoland, tijdens het Nederlands Film Festival en IDFA 2020.

Eerder schreef ik al over de voorzichtige opmars van de Nederlandse genrefilm (onder meer hier en hier) en dit initiatief zou weleens een flinke duw in de goede richting kunnen zijn. Aanmelden dus als je in aanmerking komt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s