Anthill

Het komende jaar zou weleens bijzonder aangenaam kunnen worden voor de Nederlandse fantastische film, die tot dusverre slechts een marginaal bestaan leidde.

Netflix komt dit najaar naar alle waarschijnlijkheid met een Nederlandse original en momenteel wordt er druk gewerkt aan onder meer Rekindle en The Occupant. De nieuwste loot aan de Nederlandse SF-boom is de film Anthill, die eind 2020 in de bioscopen te zien moet zijn.

Anthill is een sciencefictionfilm van de jonge regisseur en scenarist Hanna van Niekerk. Haar project belandde in een stroomversnelling nadat ze onlangs €17.500 kreeg toegewezen door het Nederlands Filmfonds.

De 28-jarige Hanna van Niekerk studeerde in 2014 af aan de HKU in Utrecht met de film ‘En ze leefden nog lang…’. Drie jaar later debuteerde ze met de roadmovie ‘If the sun explodes’, over een jong stel dat tijdens een rondreis door Litouwen ontdekt dat ze hun relatie beter maar kunnen beëindigen. In de zomer van 2016 begon Van Niekerk aan het scenario van Anthill, dat ze dankzij het subsidiebedrag in oktober hoopt af te ronden, Daarna kan gestart worden met de projectontwikkeling.

Anthill speelt zich af in een overbevolkte wereld. Het einde van de wereldvoedselvoorraad komt in zicht. De meeste mensen weigeren zich echter aan te passen en blijven vasthouden aan hun luxueuze en verspillende leefstijl. De oplossing is simpel: ieder land moet van een bepaald percentage inwoners af. Dat wordt door loting bepaald. De mensen die worden uitgeloot, moeten voor een commissie verschijnen. Ze krijgen een kwartier de tijd om hun nut te bepleiten. Lukt dat niet, dan worden ze gerecycled. Anthill volgt twintiger Nina, die wordt opgeroepen en moet pleiten voor haar leven (zie de afbeelding voor concept artwork).

Overbevolking? De oplossing is simpel: ieder land moet van een bepaald percentage inwoners af.

Bijzonder is dat Van Niekerk de film laat afspelen in Nederland en dat er ook Nederlands wordt gesproken. Wies Fest die in zowel ‘En ze leefden nog lang…’ en ‘If the sun explodes’ de hoofdrol speelt, doet dat ook in Anthill. Eind volgend jaar moet de film gereed zijn.

“Voor deze film wil ik vechten”, aldus Van Niekerk in een interview met Schokkend Nieuws. “Als de financiering niet doorgaat, stap ik in het vliegtuig en ga in het buitenland pitchen.”

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s