NederSF- en polderhorrorfilms in 2019

Nederlandse SF-films zijn zeldzaam, dus als er eentje in de startblokken staat, is dat iets om toe te juichen. Regisseur Callum Stamp was er de afgelopen drie jaar druk mee bezig en alle lichten staan nu op groen: in april wordt gestart met de opnames van Rekindle.

“Het wordt een SF/fantasy-film voor alle leeftijden”, aldus de regisseur. “Een beetje Star Wars, een beetje Robin Hood, een beetje Ocean’s Eleven en vooral ook een beetje Game of Thrones. We hebben heel moderne dingen als ruimteschepen en lasers, maar de setting is middeleeuws. Kastelen, ridders… maar dan in een modern jasje.”

Het verhaal draait rond de jonge dief Mika (een rol van Fé van Kessel) die opgroeit in de koude woestenij van Chomii. De meedogenloze Royal Family regeert met ijzeren hand en duldt geen tegenstand. Mika’s leven neemt een verrassende wending als ze door ‘cowboy’ Wolvak (Erik Steele) wordt ingelijfd en onderdeel wordt van een intergalactische groep bandieten. Hun doel? Het omverwerpen van de Royals.

Je kunt je afvragen in hoeverre een dergelijke internationaal georiënteerde film nog valt te beschouwen als Nederlands, vooral ook omdat de bekende stemacteurs Charles, Christopher Sabat, Elizabeth Maxwell en Kira Buckland hun medewerking hebben toegezegd. Maar hee, een kniesoor die daarop let.

Rekindle is ook te vinden op IndieGogo; afhankelijk van de hoogte van je donatie, haal je diverse goodies in huis (denk aan posters, T-shirts en extra features).

Sowieso gebeurt er een hele hoop op filmgebied. Een tijdje geleden scheef ik al over de SF-film Offbeat, die eind juni 2019 in première gaan tijdens het Keep an Eye Festival in het Eye Filmmuseum in Amsterdam.

Interessant is verder de SF-film Sputum, waarvoor de crowdfundingactie deze week is gestart. Sputum is een duistere film die zich afspeelt in een dystopische wereld waar een dodelijke luchtschimmel alle zuurstof vernietigt en de mensheid vecht om te overleven. De oorspronkelijk uit Engeland afkomstige regisseur en kunstenaar Dan Geesin verwacht zo’n 500.000 euro nodig te hebben en hoopt eind dit jaar met de opnames te kunnen beginnen.

Schermafbeelding 2019-02-21 om 16.56.09
Still uit de SF-actiefilm Kill Mode.

Regisseur Thijs Meuwese legt op zijn beurt de laatste hand aan de SF-actiefilm Kill Mode. De film, waarin de wereld in handen is van één multinational, moet over enkele maanden in premier gaan.

Tot slot werken HKU-eindejaarsstudenten Danny Heijnekamp, Benjamin van den Dool en Onno Dijkman aan hun afstudeerfilm Killer Carnival, over een freak die geen handen maar krabscharen heeft. De crowdfundingactie voor deze film is op 5 februari gestart. Eerder maakte het drietal de 14 minuten durende slasher Farmkill, die je in zijn geheel op YouTube kunt bekijken.

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s