Streamstress

Het zijn gouden tijden voor ons nerds. Niet eerder konden we kiezen uit zoveel SF-, fantasy- en horrorfilms en –series. We hadden al de streamingdiensten Netflix, Amazon Prime, Cinetree, Videoland en de horrordiensten Horrify en Fear Unlimited (en Ziggo, dat de HBO-series streaming aanbiedt), recent is daar Disney+ bijgekomen en later dit jaar maakt de videodienst van Apple zijn debuut.

Volgend jaar lanceert NBC Universal zijn dienst Peacock in Amerika en in loop van 2020 ook in de rest van de wereld. En dan heb je nog CBS All Access, hoewel deze dienst het vooralsnog alleen bij Amerika houdt.

In Nederland is Netflix marktleider, met een slordige drie miljoen abonnees (wereldwijd zijn dat er 150 miljoen). Alleen al vorig jaar gaf Netflix zo’n 13 miljard dollar uit aan eigen series en films. Dit jaar zal dat een bedrag zijn van rond de 15 miljard. Ter vergelijking: dat is meer dan alle tv-budgetten in veel Europese landen bij elkaar.

Al die diensten strijden om de gunst van de kijker en dat doen ze vooral met SF en fantasy. Netflix timmert bijvoorbeeld aan de weg met eigen producties (check vooral het geweldige The Dark Crystal: Age of Resistance, Stranger Things of de animatieserie Love, Death & Robots), terwijl Ziggo zijn klanten verleidt met Game of Thrones en Disney+ inzet op Star Wars-films en –series en Marvel-superhelden.

Alle streamingdiensten strijden om de gunst van de kijker en dat doen ze vooral met SF en fantasy.

De toekomst ziet er bijzonder zonnig uit. Zo kunnen we onder meer een reboot van Battlestar Galactica (op Peacock), een Lord of the Rings-serie (Amazon Prime), een nieuwe versie van Stephen Kings The Stand (CBS All Access), het eerste seizoen van Isaac Asimovs Foundation (Apple), de Star Trek Picard-serie (CBS All Acces/Netflix) en de stripverfilming van Locke & key (Netflix) verwachten. En dat is nog slechts het topje van de ijsberg. Bovendien lopen alle huidige populaire series gewoon door.

Als je alles wilt kunnen bekijken, ben je per maand meer dan 100 euro kwijt. Niemand heeft een dergelijk bedrag over voor zijn of haar favoriete series – of geld moet geen enkele rol spelen. Het is geen verrassing dat het illegale downloadverkeer jaarlijks een piek vertoont als het nieuwe Game of Thrones-seizoen van start gaat. De versplintering van het aanbod zou veel fans weer naar de illegale downloaddiensten kunnen drijven.

Als je alles wilt kunnen bekijken, ben je per maand meer dan 100 euro kwijt.

Om die keuzestress enigszins te voorkomen én om kijkers langere tijd aan hun dienst te binden, stappen diensten als Netflix en Disney+ enigszins af van hun bingewatch-model. Populaire serieus als Star Trek Discovery en binnenkort ook de Star Wars-spin-off The Mandalorian worden niet in één keer over de fans uitgestort, maar je krijgt wekelijks een nieuwe aflevering voorgeschoteld – net zoals je vroeger moest wachten totdat er weer een nieuwe aflevering werd uitgezonden.

Of dit veel zoden aan de dijk zet? Ik vraag het me af. Fans zullen veeleer uitwijken naar een specifieke dienst (Trekkies naar Netflix, Star Wars-fans naar Disney+, fantasyliefhebbers naar Amazon etc.) en vervolgens doorhoppen naar de volgende aanbieder, terwijl ze al dan niet massaal aan het downloaden slaan.

Eén ding baart me echter grote zorgen. Heerlijk al die nieuwe series, hoe meer hoe beter natuurlijk – maar waar haal ik überhaupt de tijd vandaan om alles te bekijken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s