Revolte

In deze rubriek staat iedere maand een recent verschenen boek of verhalenbundel centraal die je als liefhebber simpelweg niet mag missen. In deze zesde editie aandacht voor ‘Revolte’ van Jorrit de Klerk.

SF-actie in optima forma

Het concept is intrigerend en in Nederland nog niet eerder op deze schaal uitgevoerd: zes Nederlandse auteurs die vijf sciencefictionboeken schrijven die zich afspelen in dezelfde toekomst.

De boeken van ‘De zwijgende aarde’-serie spelen zich af in het jaar 2303. De EU is de grootste wereldmacht geworden, waarbij Nederland een voortrekkersrol heeft. De aarde regeert over de koloniën in het zonnestelsel, vooral dankzij de ruimteschepen van de VAHA (Verenigde Aardse Handels Alliantie, vergelijkbaar met de schepen van de VOC).

revolteRomandebuut
Jorrit de Klerk trapt de serie af met ‘Revolte’, waarmee de Friese schrijver gelijk zijn romandebuut maakt. Hoofdpersoon is Raik Minnema, die op het punt staat om toe te treden tot het managementteam van de Vesta-kolonie in de asteroïdengordel. Hij heeft hier zijn hele leven naartoe gewerkt en kan zijn geluk niet op. Samen met een vriend duikt hij nog even de kroeg in om zijn promotie te vieren – om zich de volgende ochtend prompt te verslapen op zijn eerste werkdag.

Maar zijn kater is wel zijn minste probleem. Alle communicatie met de machtige aarde is weggevallen en er is een gewelddadige opstand uitgebroken onder de mijnwerkers. Als kersvers lid van het management is Raik gevangengenomen en zijn toekomst ziet er somber uit. De enige persoon die hem kan helpen ontsnappen is de sexy ‘vrijscheper’ Freddy en haar cyborgkat. Terwijl Raik er alles aan doet om terug te keren naar zijn oude leven, begint hij te twijfelen over de wereld waarin hij leeft en de droom die hij najaagt. En bovenal: in hoeverre is de beeldschone Vesta-directeur Michelle Dijon te vertrouwen?

jorrit vierkant-shop
Jorrit de Klerk

Babylon 5

‘Revolte’ is vol vaart geschreven en de vele Nederlandse verwijzingen zijn erg leuk om te lezen. In zijn dankwoord laat Jorrit de Klerk doorschemeren dat het ontstaan van zijn debuut een kwestie van ploeteren en hard zwoegen was. Dat lees je er niet aan af: het verhaal is spannend en leest als een trein.

Verwacht geen esoterische bespiegelingen of gepsychologiseer, ‘Revolte’ is een SF-actieverhaal in optima forma. De sfeer deed mij denken aan de SF-serie ‘Babylon 5’, die in de jaren negentig werd uitgezonden en zich voornamelijk afspeelde op het gelijknamige ruimtestation, met tal van verschillende dekken, rassen en eindeloze gangen. De Klerk houdt het tempo voortdurend hoog, introduceert een heerlijk vileine schurk en schetst de contouren van een universum dat op het punt staat de afgrond in te glijden.

Verwacht geen esoterische bespiegelingen of gepsychologiseer, ‘Revolte’ is een SF-actieverhaal in optima forma.

Los of een abonnement
Het eerste deel van vijfdelige ‘De zwijgende aarde’-serie maakt de verwachtingen waar en het wachten is nu op de volgende delen: ‘Roest’ van Jasper Polane (mei), ‘Titanium’ van Mara van Ness (juli), ‘Tweeleed’ van Django Mathijssen & Anaïd Haen (september) en ‘IJsbrekers’ van Johan Klein Haneveld (november).

Ieder deel is los te bestellen in de Quasis-webshop, maar het is ook mogelijk om voor 75 euro een abonnement te nemen.

(Meer informatie? Check het interview dat ik eerder had met Jasper Polane van Quasis Uitgevers, die verantwoordelijk is voor dit initiatief.)

Jorrit de Klerk – Revolte
Uitgever: Quasis Uitgevers
Verschenen: maart 2019
Bindwijze: paperback, 188 pagina’s
Prijs: 15 euro
Bestellen: via de Quasis-webshop of bol.com

—————————————————————-
Centraal in deze rubriek stonden eerder:
(1) Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars
(2) Lijkenkrabber
(3) Het teken in de lucht
(4) Verhalen Vertellers
(5) Godsgraf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s