Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars

In deze rubriek staat iedere maand een recent verschenen boek of verhalenbundel centraal die je als liefhebber simpelweg niet mag missen. Als je deze maand slechts tijd hebt voor één boek, laat het dan deze zijn… In deze eerste editie: Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars door Tais Teng en Jaap Boekestein.

Futuristisch watermanagement

ORKAANHOEDERSIn de verre toekomst is de zeespiegel zestig meter gestegen. De wereld staat onder water; grote steden zijn weggespoeld en de overlevenden zijn afhankelijk van de inventiviteit van de Nederlanders. En dan laten wij Nederlanders natuurlijk geen kans onbenut om onze VOC-mentaliteit en handelsgeest de vrije hand te geven. Zie daar, de wereld die door Tais Teng en Jaap Boekestein wordt geschetst in de verhalenbundel Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars. Of beter gezegd: een van de vier werelden.

De bundel is namelijk verdeeld in vier toekomstperspectieven: Buitendijks (een wereld waarin Dijk Europa het vasteland beschermt tegen het fors gestegen zeewater), Tropisch Holland (waarin Nederland een meter of twintig onder water ligt en Verenigd Afrika de nieuwe grootmacht is), Orkaanhoeders (waarin Nederlanders, en dan vooral Volendammers, technologieën ontwikkelden om orkanen te temmen) en Levende dijken (waarin slimme dijken overal ter wereld land ontginnen en hierdoor van Nederland een supermacht maken).

achterkant orkaanhoedersHet is bijna ondoenlijk om de verhalen samen te vatten. Tais Teng en Jaap Boekestein verstaan de kunst om met een paar pennenstreken een complete toekomst neer te zetten en de originele vondsten spatten van de pagina’s. Organische boomsteden, ‘dijkenfluisteraars’ die op telepathische wijze met levende dijken communiceren, futuristische Volendammers, bio-organische spinkrabben – Teng en Boekestein hebben overduidelijk erg veel lol gehad tijdens het schrijven. Voor contemplaties over het ethische aspect van genetische manipulatie, bespiegelingen over de gevolgen van het broeikaseffect of complexe personages vol zielepijn ben je hier aan het verkeerde adres. Je wordt van de ene verrassing naar de andere geslingerd, zonder even op adem te kunnen komen. Sterker nog, het zijn juist de werelden die alle aandacht opeisen en zélf een personage worden.

De elf verhalen worden nadrukkelijk gepresenteerd als ‘ziltpunk’, een overduidelijke knipoog naar genres als cyberpunk en steampunk. In het voorwoord schrijven de auteurs: “Grootste sciencefictionideeën gemengd met onvervalste Hollands Glorie. De zee, dijken, windmolens, handelsgeest en bombastische megatechnologie. Dat is ziltpunk.”

Grappig genoeg bestempelen Teng en Boekestein achteraf een groot deel van hun oeuvre als ziltpunk. Het verhaal ‘Het Rotjeknor intermezzo’ van Jaap Boekestein (nu door Boekestein en Teng samen herschreven) verscheen zelfs al in 1992 in Manifesto Bravado 8. Het subgenre was er dus al, alleen de naam ontbrak nog.

In ieder geval, in hun opzet om groots en meeslepend te schrijven zijn Tais Teng en Jaap Boekestein zonder meer geslaagd. Goed, zo af en toe duiken er wat spelfoutjes op, de verhaallijnen zijn soms wat warrig en de grapjes af en toe iets te gemakkelijk (Frozen XXXIII in de bioscoop, iemand die lacht als ‘clown Bassie de Derde’), maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door alle inventiviteit en authenticiteit.

Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars
Tais Teng & Jaap Boekestein
Uitgeverij Macc, Rijen (2018)
279 pagina’s
Prijs 16.95 euro
Bestellen kan via de uitgeverij

5 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s