In deze rubriek staat iedere maand een recent verschenen boek of verhalenbundel centraal die je als liefhebber simpelweg niet mag missen. In deze vijfde editie aandacht voor ‘Godsgraf’ van Jay Kristoff.
Het perfecte vervolg
‘Nimmernacht’ (‘Nevernight’) van de Australische schrijver Jay Kristoff was een van de beste fantasyromans die ik in lange tijd gelezen had. Het verhaal over het 10-jarige meisje Mia Corvere dat opgeleid wordt tot een gevreesde huurmoordenares, was origineel, inventief en met heel veel vaart geschreven.
Wat doe je als auteur als je weet dat je fans vol smart zitten te wachten op het vervolg? Dan doe je er simpelweg een schepje bovenop. Het begin dit jaar verschenen vervolg ‘Godsgraf’ (‘Godsgrave’) is in alles groter en meeslepender: het bevat meer gevechten, meer bloed, meer liefde en seks, meer sarcastische humor en bovenal meer list, bedrog en complotten.
Het begin dit jaar verschenen vervolg ‘Godsgraf’ is in alles groter en meeslepender.
Mia is inmiddels Kling van de Rode Kerk, maar haar positie is onzeker, zeker nu de kerk op haar hoede is na het grootschalige verraad die haar gelederen aanzienlijk heeft uitgedund. Mia heeft echter wat anders aan haar hoofd: ze zint op wraak. Op Consul Scaeva en Kardinaal Duomo om precies te zijn, de personen die verantwoordelijk zijn voor de dood van haar ouders. Samen met haar leermeester Mercurio en een onverwachte bondgenoot (hee, dit is een spoilervrije recensie), smeedt ze een riskant plan. Zonder al te veel te verklappen, komt het erop neer dat ze de Grote Spelen van de stad Godsgraf (een soort immens gladiatorenfestijn) moet zien te winnen om oog in oog te kunnen staan met haar aartsvijanden.
Jay Kristoff hanteert voor ‘Godsgraf’ dezelfde opbouw als ‘Nimmernacht’. Wederom worden twee verhaallijnen in elkaar vervlochten en ook nu moet Mia een aantal obstakels overwinnen om haar doel te bereiken. In het eerste deel moest ze steeds een examen én de aanslagen van haar medestudenten zien te overleven en kwam je ondertussen meer te weten over Mia’s voorgeschiedenis en haar vermogen om schaduwen te manipuleren. Het tweede deel begint als Mia haar plan ten uitvoer brengt. Via flashbacks lees je hoe het allemaal zover heeft kunnen komen. Intussen komt ze met elk bloederig gevecht dichterbij haar doel. In beide boeken gebruikt de verteller (soms iets te breedsprakige) voetnoten om details te verduidelijken, hoewel ze in ‘Godsgraf’ minder frequent (en dus minder storend) zijn.
De Nimmernacht-trilogie zal ongetwijfeld tot een van de fantasyhoogtepunten van deze eeuw worden gerekend.

De wereld van ‘Godsgraf’ is een bedwelmende fantasy-mash-up van het Oude Rome, gladiatorengevechten en Venetiaanse invloeden. Was het eerste deel een soort ‘rauwe Harry Potter met blowjobs’, dit deel is veeleer ‘Gladiator met monsters’ – hoewel je Kristoff daar veel te kort mee doet. Hij schrijft bijzonder beeldend (met name de actiescènes zijn ronduit fenomenaal geschreven) en is niet vies van een onverwachte plottwist of verrassende wending. Lezen is geloven. Petje af ook voor vertaler Selma Soester, die voortreffelijk werk heeft afgeleverd.
Kortom, ‘Godsgraf’ is het perfecte vervolg. En als het afsluitende deel (dat op zijn vroegst pas eind 2020 in vertaling verschijnt) hetzelfde hoge niveau heeft, zal de Nimmernacht-trilogie ongetwijfeld tot een van de fantasyhoogtepunten van deze eeuw worden gerekend.
Valt er dan helemaal niets te zeuren? Nou, misschien dat de prijs van 29,99 euro aan de forse kant is voor een paperback. Een paperback van weliswaar ruim 650 pagina’s, maar toch.
In sommige boekhandels zijn ‘Nimmernacht’ en ‘Godsgraf’ overigens te vinden in het young adult-schap. En hoewel uitgeverij Luitingh-Sijthoff de genre-aanduiding ‘Coming of age’ op de achterkant heeft gezet, denk ik niet dat al te jeugdige lezers uit de voeten kunnen met deze boeken. Kristoff schrijft geen romantische fantasy, waar het uiteindelijk allemaal goed komt. Het bloed en het geweld spatten van de pagina’s, verraad komt op onverwachte momenten om de hoek kijken en de (al dan niet lesbische) seks is expliciet en stomend. Fantasyliefhebbers die echter wel tegen een stootje kunnen én in zijn voor een nieuwe wereld, weten wat ze te doen staat.
Jay Kristoff – Godsgraf
Uitgever: Luitingh Sijthoff Fantasy
Verschenen: januari 2019
Bindwijze: paperback, 656 pagina’s
Vertaling: Selma Soester
Prijs: 29,99 euro
Bestellen: via iedere boekwinkel of via bol.com
—————————————————————-
Centraal in deze rubriek stonden eerder:
(1) Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars
(2) Lijkenkrabber
(3) Het teken in de lucht
(4) Verhalen Vertellers
Één reactie Voeg uw reactie toe