Boeken Top 100 2018

‘De zeven zussen’ van Lucinda Riley is het bestverkochte boek van 2018. Dat heeft het CPNB, de stichting voor de collectieve propaganda voor het Nederlandse boek, bekendgemaakt. Van ‘De zeven zussen’ gingen vorig jaar 129.000 stuks over de toonbank.

 In vergelijking met de nummer 1 van 2017 is dat een enigszins magere score. Van Dan Browns ‘Oorsprong’ werden er toen 243.770 exemplaren verkocht. Dit jaar waren dat er 114.000, waardoor Brown achter de nummer 2 belandde: ‘De acht bergen’ van Paolo Gognetti.

De top vijf wordt vol gemaakt door ‘De dag van de doden’ van Nicci French en Muray Isiks ‘Wees onzichtbaar’, die respectievelijk 110.000 en 109.000 keer over de toonbank gingen. Opvallend is dat alleen de roman van Nicci French in 2018 verscheen, de overige titels in de top vijf werden in 2017 gepubliceerd.

buitenstaanderDe enige titel in de Top 100 die in ‘onze genres’ valt, is ‘De buitenstaander’ van Stephen King, op plek 56. Van deze lijvige pil werden zo’n 35.000 stuks verkocht. In 2017 stonden er nog twee ‘fantastische’ titels in de lijst: De Ondergrondse Spoorweg van Colson Whithead (op plek 69) en Harry Potter en het Vervloekte Kind, deel 1 & 2 van J.K. Rowling (op #88).

Voor de rest bestaat de 2018-lijst (die je hier kunt nalezen) vooral uit thrillers, kinderboeken, zelfhulpboeken en non-fictie titels over sporters.

Boeken worden verder steeds vaker online besteld. De online winkels noteerden een stijging van 11 procent, terwijl de fysieke boekwinkels hun omzet met 2 procent zagen afnemen, In totaal wordt 37 procent van de boeken online gekocht.

Het aantal verkochte boeken is in 2018 met 0,7 procent gedaald.

De omzet die de boekenbranche in 2018 genereerde, is gestegen van 530 miljoen naar 541 miljoen. Het CPNP mag dan wel vol trots melden dat het ‘voor het vierde achtereenvolgende jaar een groei kan noteren’, het aantal verkochte boeken is met 0,7 procent gedaald, om uit te komen op ruim 41 miljoen boeken. De stijgende omzet is vooral te danken aan de hogere boekenprijs en de verkoop van boekgerelateerde zaken, zoals kussenslopen en bekers met poëzie. Dit segment groeide met 28 procent in de boekwinkel.

Ik ben benieuwd naar de cijfers over 2019. Met de btw-verhoging van 6 naar 9 procent die dit jaar is ingegaan zal het in ieder geval met de omzet wel goed komen…

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s