Boeken Top 100 2019

Een verrassing is het niet, maar het bestverkochte boek van 2019 is… De zeven zussen (Xander Uitgevers) van Lucinda Riley, dat maar liefst 233.000 keer over de toonbank ging. Dat blijkt uit cijfers die de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) bekendmaakte. In 2018 was De zeven zussen ook al het bestverkochte boek van het jaar. Het is voor het eerst dat dezelfde titel twee jaar op rij op de eerste plek staat.

Was 2018 voor Lucinda Riley al een bijzonder succesvol jaar te noemen, in 2019 deed ze er nog een schepje bovenop. Haar boeken bezetten de helft van de top tien en in totaal staat de Ierse schrijfster maar liefst elf keer in de Top 100. Grand Hotel Europa (De Arbeiderspers) van Ilja Leonard Pfeijffer staat op de tweede plek met 145.000 verkochte exemplaren. De meeste mensen deugen (De Correspondent) van Rutger Bregman is dankzij de verkoop van 140.000 boeken de op de derde plek te vinden.

De eerste titel die interessant is voor Vreemde Werelden-lezers, is De goede zoon (Atlas Contact) van Ron van Essen op plek 25. Hoewel deze roman niet zo heel erg wordt neergezet als een SF-roman, is het er wel eentje. De goede zoon speelt zich af in een wereld twintig jaar na nu. In een maatschappij waar invoering van het basisinkomen heeft gezorgd voor lethargie en stijgend museumbezoek reizen twee mannen met een geheime opdracht af naar het zuiden. De een kent het echte doel van de reis. De ander heeft net zijn moeder begraven. Samen gaan ze op zoek naar verlossing en vergetelheid, bijgestaan door ironische robots en praatgrage zelfrijdende auto’s. Deze in 2018 verschenen roman won vorig jaar de Libris Literatuur Prijs, wat mede de hoge notering verklaart.

Wat lager in de lijst is Margaret Atwoods Het verhaal van de dienstmaagd (Prometheus) te vinden, dat oorspronkelijk verscheen in 1987 en waarvan vorig jaar zo’n 32.000 stuks zijn verkocht. Het boek heeft zijn plek op positie 59 ongetwijfeld te danken aan de succesvolle serie die in Nederland wordt uitgezonden via Videoland en Ziggo On Demand. De langverwachte opvolger, De testamenten, is overigens te vinden op plek 87.

Interessant is verder de 76ste plek voor Het Instituut (Meulenhoff Boekerij) van Stephen King en de 80ste positie van Echo (Luitingh-Sijthoff) van Thomas Olde Heuvelt, waarvan respectievelijk ruwweg 26.000 en 24.000 exemplaren zijn verkocht,

Voor de rest bestaat de lijst vooral uit thrillers, kinderboeken, en kookkoeken. Hier kun je ‘m zelf op je gemak nalezen.

Met de omzet is het inderdaad goed gekomen (ik voorspelde het vorig jaar al); die groeide met 2 procent. Dat kwam echter vooral door de btw-verhoging op papieren boeken. Het aantal verkochte boeken daalde met bijna vier procent, om uit te komen op 40 miljoen boeken. De verkoop van kinderboeken kelderde vorig jaar zelfs met 10 procent. Oftewel: er is dringend behoefte aan een nieuwe succesreeks als Harry Potter…

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Heidi schreef:

    The Handmaids Tale is ook te bekijken via Ziggo on demand.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s