Langverwachte nieuwe George R.R. Martin

Het is misschien niet het boek waar de fans op zaten te wachten, maar op 20 november verschijnt er eindelijk een nieuwe roman van George R. R. Martin. Oud nieuws wellicht voor de hardcore liefhebbers, mij was het echter ontgaan.

martinboekHet gaat helaas niet om het langverwachte zesde deel in de cyclus Het Lied van IJs en Vuur (A Song of Ice and Fire), maar om het eerste deel van een tweedelige geschiedenis over het huis Targaryen van Westeros: Vuur en Bloed (Fire & Blood).

Vuur en Bloed speelt zich af driehonderd jaar vóór de gebeurtenissen in Het Lied van IJs en Vuur. In het boek wordt de opkomst van het koninklijk huis Targaryen beschreven, vanaf hun grote veroveringstocht tot de burgeroorlog die bijna tot hun ondergang leidt.

George R.R. Martin omschrijft het zelf als ‘the GRRMarillion (or the first half of it, at least); that is to say, my version of Tolkien’s mammoth history of Middle Earth’.

Het boek, het eerste deel van een tweeluik, verschijnt gelijktijdig in de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Mexico, Polen en Nederland en België. De prequel zal maar liefst 832 pagina’s tellen en de hardcover gaat 29,99 euro kosten.

In de serie Het Lied van IJs en Vuur zijn tussen 1996 en 2011 vijf delen verschenen. Het zesde deel, dat The Winds of Winter zal gaan heten, laat tot frustratie van de vele fans al jaren op zich wachten. Martin is ermee bezig, maar hij is ook druk met allerlei andere projecten, waaronder spin-offs van Game of Thrones en een nieuwe Neflix-serie op basis van zijn verhaal Nightflyers.

Dat de serie inmiddels gedeeltelijk is afgeweken van de verhaallijnen in de boeken, maakt het er niet makkelijker op. De kans is groot dat het laatste seizoen van de serie nog maar weinig lijkt op het slotdeel van de romancyclus, dat als werktitel A Dream of Spring draagt.

Van de delen in de cyclus Het Lied van IJs en Vuur zijn volgens uitgeverij Luitingh-Sijthoff in Nederland ruim 750.000 stuks verkocht. Wereldwijd zijn dat er meer dan 70 miljoen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s