Voorbij de storm

Het duurt nog even, maar begin 2020 verschijnt bij Uitgeverij Macc de verhalenbundel ‘Voorbij de storm’. In deze bundel zullen zo’n 20 Nederlandstalige SF- en fantasy-verhalen te vinden zijn over klimaatverandering en de opwarming van de aarde.

Een groot aantal Nederlandse auteurs heeft hun medewerking al toegezegd, onder wie Tais Teng, Jaap Boekestein, Johan Klein Haneveld, Anthonie Holslag, Peter Kaptein, Jorrit de Klerk, Debby Willems, Ursula Visser, Liesbeth Jochemsen en Joost Uitdehaag.

Initiatiefnemer en samensteller van de bundel is Johan Klein Haneveld. “Als de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen iets duidelijk maken, dan is het wel dat een dergelijke ‘klimaatbundel’ nog steeds hard nodig is”, zo vertelt hij. “Ik werd depressief van de situatie in de wereld en in Nederland. Dan is het altijd het beste te kijken wat je wél kunt doen. En heel veel schrijvers willen meewerken, dat vind ik wel bemoedigend. Naar de wetenschap willen mensen soms niet luisteren, maar naar verhalen misschien wel…”

Naar de wetenschap willen mensen soms niet luisteren, maar naar verhalen misschien wel…

Klein Haneveld benadrukt dat ‘Voorbij de storm’ geen opeenstapeling van doemscenario’s wordt. “De bundel zal zowel sciencefiction, fantasy als magisch realisme bevatten. Het is niet de bedoeling dat het een neerslachtige verzameling wordt, daarom zullen er ook meerdere ziltpunkverhalen worden opgenomen en verhalen die hoop bieden.”

Johans bijdrage speelt zich af in een verre toekomst waar een gezelschap van cyborgs door een doods landschap reist. Ze hebben een radiobericht ontvangen en zoeken nu naar de daarin beloofde tuin. Voor ze dat paradijs kunnen vinden, lopen de spanningen tussen de wezens echter hoog op …

In het najaar wordt de volledige lijst van meewerkende  auteurs bekendgemaakt. Tais Teng zal de omslagillustratie verzorgen. De opbrengst van de bundel gaat naar een klimaat gerelateerd goed doel.

Johan Klein Haneveld publiceert in mei 2019 bij Godijn Publishing overigens een novelle over klimaatverandering en plasticvervuiling, waarvan de royalty’s ook naar een goed doel gaan.

6 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Liesbeth Jochemsen schreef:

    Wat een ontzettend leuk idee, deze klimaatbundel! Ik ben benieuwd welke auteurs er allemaal meedoen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s