Verlichting

Met de nieuwe Stephen King is niets mis. De onlangs verschenen novelle ‘Verlichting’ (Elevation) is een feelgood verhaal, dat perfect in balans is en waarin de inmiddels 71-jarige King laat zien hoe goed hij kan schrijven, zonder hierbij het fantastische element uit het oog te verliezen.

kingEnige probleem is dat het zo kort is: de ruim opgemaakte 120 pagina’s lezen als een trein en voor je het in de gaten hebt, ben je bij de laatste pagina aanbeland.

Hoofdpersoon is webdeveloper Scott Carey uit het plaatsje Castle Rock, die maar gewicht blijft verliezen zonder dat zijn uiterlijk hierdoor verandert. De teller op zijn weegschaal loopt gestaag terug en de dag waarop de wijzer de nul bereikt, komt in snel tempo dichtbij. Intussen loopt een ruzie met zijn lesbische buren enigszins uit de hand. De vrouwen hebben een restaurant geopend, maar de inwoners van het plaatsje moeten niets hebben van het lesbische stel en laten de twee links liggen. Als Scott inziet met wat voor vooroordelen zij – en ook hijzelf – te maken hebben, besluit hij hen te helpen.

Thinner

‘Verlichting’ lijkt qua thematiek aan te sluiten op met name ‘De vervloeking’ (Thinner), dat King in 1984 publiceerde. In deze verfilmde roman wordt een advocaat vervloekt door een zigeunervrouw, waarna hij in razend tempo afvalt. ‘Verlichting’ is echter een stuk poëtischer en minder duister en doet denken aan de verhalen van Thomas Olde Heuvelt (‘De jongen die geen schaduw wierp’ en ‘De vis in de fles’). Hoofdpersoon Scott heeft eigenlijk wel vrede met de hele situatie en hoeft niet zo nodig de medische mallemolen in. Tot zover niets aan de hand en is de novelle vooral een prettig voorafje voor Kings nieuwe roman ‘The Institute’, die dit najaar verschijnt.

‘Verlichting’ is een prettig voorafje voor Kings nieuwe roman ‘The Institute’, die dit najaar verschijnt.

Nieuwe uitgever

institutemAchter de uitgeefschermen is het echter aan het rommelen. In april 2017 verhuisde King namelijk na maar liefst 40 jaar van uitgeverij Luitingh-Sijthoff naar The House of Books. Voor deze uitgeverij schreef Stephen King twee thrillers (‘Schone Slaapsters’ en ‘De Buitenstaander’) en twee novelles (‘Gwendy’s Knoppenkast’ en ‘Verlichting’). Na afloop van het contract werd onderhandeld met de imprint van uitgeefconcern Overamstel, maar King en zijn literair agent besloten uiteindelijk voor een nieuwe uitgever te kiezen: Meulenhoff Boekerij. Daar verschijnt in het najaar Kings nieuwe thriller ‘The Institute’.

Van de plannen van Meulenhoff Boekerij waren King en zijn Amerikaanse literair agent het meest onder de indruk. Ook de fondslijst sprak hem zeer aan, zo laat literair agente Marianne Schönbach weten: ‘Hij is bijvoorbeeld groot fan van Harlan Coben en J.K. Rowling, maar ook de hele breedte – met Meulenhoff – sprak hem aan.’

Fiks bedrag

Nu zal dit de gemiddelde King-liefhebber wellicht weinig interesseren (zolang het boek maar in de winkel ligt), maar opmerkelijk is het wel. Want het lijkt erop alsof The House of Books alles uit de kast wilde halen. Waar Luitingh-Sijthoff in het verleden gunstig geprijsde vuistdikke King-verhalenbundels uitbracht (of losse novelles als pockets), moet je voor Kings meest recente novelles 17 euro per stuk betalen. Toegegeven, ze zien er fraai uit (hardcover met stofomslag), maar het is een fiks bedrag voor verhalen die je in een uurtje uitleest.

In ieder geval, ik ben benieuwd hoe Meulenhoff Boekerij het gaat aanpakken en hoop dat ze die lekker dikke pockets weer nieuw leven inblazen. Kings nieuwe roman ‘The Institute’ verschijnt in september in Amerika, de vertaling zal naar alle waarschijnlijkheid medio november/december in Nederland het licht zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s