Catalogus

Stap een willekeurige boekhandel binnen, loop naar de kast met SF en fantasy – als die er überhaupt is – en de conclusie ligt voor de hand: het gaat belabberd met de Nederlands(talig)e fantastische roman. In de schappen staan vooral vertaalde fantasy-trilogieën van de grote namen (George R. Martin, Robert Jordan etc.), afgewisseld met klassiekers als ‘In de ban van de ring’.

Schijnt bedriegt, want zo slecht gaat het gelukkig niet – hoewel je dat niet direct terugziet op de boekenplanken. Er zijn talloze manieren voor Nederlandse SF-, fantasy- en horrorschrijvers om hun verhalen en romans te publiceren. Denk aan platformen als De Futurist, Edge.Zero, Totem Magazine en FantasyWereld.

Wie liever een ‘echt’ boek in zijn of haar handen heeft, kan terecht bij relatief kleine uitgeverijen als Quasis, Zilverspoor, Celtica Publishing, Uitgeverij Macc of Godijn Publishing en tijdschriften/bundels als Wonderwaan, Ganymedes, HSF en Fantastische Vertellingen.

En dan heb je natuurlijk nog de ‘selfpubbers’, die in eigen beheer uitgeven (en in sommige gevallen verbluffend goede romans afleveren).

Het probleem is dat het allemaal nogal gefragmenteerd is en de vergoedingen en de oplages klein . En het helpt natuurlijk ook niet dat er sowieso steeds minder gelezen wordt. Om ervoor te zorgen dat Nederlandse ‘verbeeldingsverhalen’ weer op de radar verschijnen en gelezen worden, is aandacht en promotie onontbeerlijk. Gelukkig zijn er talloze enthousiaste sites, boekenblogs en magazines die dit voor hun rekening nemen, terwijl ook de auteurs zelf zich niet onbetuigd laten. Maar ook hier geldt: publiceren is één ding, daadwerkelijk gelezen worden en een publiek opbouwen is een ander verhaal.

Om de Nederlandse sciencefiction, fantasy en horror onder de aandacht van een zo breed mogelijk publiek te brengen, wil ik een najaarscatalogus samenstellen met een overzicht van alle titels die van september tot en met begin 2020 zullen verschijnen (of nog leverbaar zijn indien er niets op de planning staat) bij de diverse Nederlandse en Vlaamse uitgeverijen.

In eerste instantie zal de catalogus in pdf-vorm verschijnen, maar om met name boekwinkels, bezoekers van festivals en beurzen en overige geïnteresseerden te bereiken, zal de catalogus naar alle waarschijnlijkheid ook in een papieren variant het licht zien.

Om de Nederlandse SF, fantasy en horror onder de aandacht te brengen, wil ik een najaarscatalogus samenstellen.

Om meegenomen te worden in de Fantastische Najaarscatalogus, is het zaak om vóór 1 augustus alle relevante informatie door te sturen naar arnoldlefebre@outlook.com. Vermeld in ieder geval de auteur, de uitgeverij, de titel en de verschijningsdatum. Overige specificaties (bindwijze, prijs, synopsis, EAN/ISBN etc.) en hi-res beeldmateriaal zijn eveneens van harte welkom.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties; laten we er samen iets moois van maken! Suggesties of ideeën? Mail gerust of laat een reactie achter!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s