Nerds!

In deze rubriek staat iedere maand een recent verschenen boek of verhalenbundel centraal die je als liefhebber simpelweg niet mag missen. In deze negende editie aandacht voor Nerds van Emilio Guzman en Thijs van Domburg.

Nerds nemen de wereld over

Als je dit leest, ben je een nerd. Of heb je in ieder geval een voorkeur voor een bepaald soort boeken, films en series. Maar wanneer ben je nu eigenlijk een nerd en hoe kom je daarachter? Hoe ga je om met je nerdy kind, geliefde of collega? En schuilt er niet stiekem in iedereen een nerd? In het boek Nerds! brengen cabaretiers/tekstschrijvers Emilio Guzman (38) en Thijs van Domburg (37) een ode aan de nerd.

Emilio Guzman en Thijs van Domburg


Guzman en Van Domburg krijgen al jaren te horen dat ze niet helemaal normaal zijn. Als ze nou van die jonge, knappe, hyperintelligente wetenschapsnerds waren die bij DWDD over bitcoins komen vertellen… Maar nee, ze zijn échte nerds. Gamende, striplezende Lord of the Rings-kijkende nerds.

In Nerds! brengen de twee vrienden de nerdwereld in kaart en staan ze uitgebreid stil bij de nerd en diens hobby’s, favoriete genres en activiteiten. In snel tempo komt er van alles en nog wat voorbij zetten. Boeken, games, strips, de juiste volgorde van de Star Wars-films, larpen, de geschiedenis van bordspellen, het verschil tussen DC en Marvel – kortom, alles wat de nerd interesseert.

Niet alle hoofdstukken zijn even interessant, hoewel dat een kwestie van smaak is. Er bestaat immers geen nerdicus universalis. Wie net zoals Thijs van Domburg een voorliefde heeft ontwikkeld voor de Teenage Mutant Ninja Turtles (en dan de actiefiguren in het bijzonder) zal smullen van de hoofdstukken waarin deze schildpadden uitgebreid worden behandeld. Als je meer geïnteresseerd bent in geschreven SF en fantasy zijn de hoofdstukken over animatieseries uit de jaren tachtig iets te veel van het goede. Het hangt er maar net vanaf wat je ‘instapmoment’ is geweest.

Nerds! is toegankelijk en met veel (melige) humor en zelfspot geschreven en dat is de grote kracht van het boek. Emilio Guzman en Thijs van Domburg kieperen zonder voorbehoud al hun manies, obsessies en jeugdherinneringen uit over de lezer en dat zorgt voor een ontwapenende en aanstekelijke leeservaring.

Emilio Guzman en Thijs van Domburg kieperen zonder voorbehoud al hun manies, obsessies en jeugdherinneringen uit over de lezer.

Jammer is alleen wel dat de oorspronkelijk Nederlandstalige SF, fantasy en horror totaal niet aan bod komt. Guzman en Van Domburg lezen kennelijk alles in het Engels en besteden geen aandacht aan Nederlandse en Belgische fantastische auteurs. Misschien een idee voor een tweede deel of een tweede druk? Wel wordt uitgebreid stilgestaan bij de Nederlandse comic cons en de vele nerdwinkels die in Amsterdam en Utrecht zijn te vinden.

Nerds! mag dan ook bedoeld zijn als introductie voor de niet-nerds, het boek zal toch vooral de nerds aanspreken. Voor hen (lees: voor ons) is het een feest der herkenning. En je steekt er nog wat van op ook, want zo uitgebreid was bijvoorbeeld mijn anime- of larp-kennis nu ook weer niet…

Overigens kun je Emilio Guzman en Thijs van Domburg in levenden lijve aanschouwen tijdens Amsterdam Comic Con op 31 augustus en 1 september in de Amsterdamse RAI, waar ze het stralende nerdmiddelpunt vormen van een panel.

Emilio Guzman & Thijs van Domburg – Nerds!
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
Verschenen: mei 2019
Bindwijze: paperback, 343 bladzijden
Prijs: 21,50 euro

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s