Wordt verwacht – september 2019

Een representatief overzicht van de SF-, fantasy-, horrorromans en -verhalenbundels die in september 2019 verschijnen in Nederland en Vlaanderen.

Als eerste wordt de auteursnaam en de boektitel vermeld, tussen haakjes de originele titel, de naam van de uitgever, het genre en de (advies)prijs. Tevens heb ik aangegeven of de titel tot het young adult-segment behoort. De link verwijst naar de desbetreffende bol.com-pagina of naar de site van de uitgever. Deze lijst is mede tot stand gekomen dankzij de hulp van Jos Lexmond.

Mis je een titel? Verkeerde datum? Liever een andere link? Of wil je iets opsturen? Stuur een mailtje of laat hieronder een reactie achter. 

9 september

 • Johan Klein Haneveld – Plastic vriend (Godijn Publishing, SF, €7,95)
  In de 22e eeuw vaart plasticvisser Matthijs Waaldrop boven de verdronken steden en polders van Nederland. Op een dag vindt hij in zijn net een voorwerp van voor de instorting. Dat trekt de aandacht van mysterieuze groeperingen van het vaste land. Matthijs heeft al zijn vrienden nodig, oude en nieuwe, wil hij de komende dagen overleven.
  Auteur Johan Klein Haneveld maakt zich zorgen over klimaatverandering en plastic in de oceanen. Daarom doneert hij alle royalty’s van deze ziltpunknovelle aan de Plastic Soup Foundation.

10 september

 • Stephen King – Het instituut (Meulenhoff Boekerij, horror, €24,99)
  Nieuwe roman van horrorgrootmeester Stephen King. Midden in de nacht, in een huis in een rustige straat in een buitenwijk van Minneapolis, worden de ouders van Luke Ellis stilletjes vermoord. Luke zelf wordt in een zwarte SUV geladen en weggereden. Dit alles duurt minder dan twee minuten. Luke wordt wakker in Het Instituut, in een kamer die precies op zijn slaapkamer lijkt, alleen zonder raam. Aan de andere kant van de deur zijn meer deuren, met daarachter meer kinderen, die daar allemaal op dezelfde manier zijn beland als Luke. Kalisha, Nick, George, Iris en de tienjarige Avery Dixon hebben allen speciale krachten, zoals telekinese of telepathie. Zij zitten in Het Voorgebouw. Ooit waren er nog meer kinderen, maar die zijn naar Het Achtergebouw verhuisd. “Deze plek is een muizenval,’ zegt Kalisha. “Je kunt erin, maar je komt er nooit meer uit.’
  Het personeel van deze sinistere faciliteit, dat onder leiding staat van de genadeloze mevrouw Sigsby, wil de bovennatuurlijke gaven van de kinderen inzetten voor zijn eigen doeleinden. En deinst nergens voor terug om dat te bereiken. Als je meewerkt, krijg je muntjes voor de automaten. Zo niet, dan wacht een wrede straf. Hoe meer kinderen er naar Het Achtergebouw worden gestuurd, hoe wanhopiger Luke wordt om te ontkomen en hulp te zoeken. Maar er is nog nooit iemand uit Het Instituut ontsnapt…
 • Neil & Jarrod Shusterman – Dor (Fantoom, young adult, SF, €22,50)
  Door de droogte is het leven is een eindeloze lijst van verboden geworden: verboden de tuin te besproeien, verboden het zwembad te vullen, verboden lang te douchen. Daar valt nog goed mee te leven blijkt als er opeens nergens meer een druppel uit de kraan komt. De media besteden nauwelijks aandacht aan de “Tap-Toe’, zoals ze het verschijnsel hebben gedoopt. Net als de rampenbestrijding hebben ze de handen vol aan een orkaanramp in een andere staat die sensationelere beelden oplevert.
  Maar het anders zo rustige wijkje waar Alyssa woont verandert in een mum van tijd in een oorlogsgebied: ooit bevriende buurtbewoners komen lijnrecht tegenover elkaar te staan in hun radeloze zoektocht naar water.
  Wanneer haar ouders op een dag niet terugkeren en zij en haar broertje de dood in de ogen kijken, ziet Alyssa zich gedwongen drastische beslissingen te nemen.

 • Arno Daglinckx – Violet en de Draak (Brave New Books, fantasy, €19,84)

12 september

 • Terry Pratchett & Neil Gaiman – Good Omens (Hoge omens) (Boekerij, tv-editie, fantasy, €15,99)
  De wereld moet vergaan, dus wordt de Antichrist geboren – maar welk kind is het? Dat was ooit het verhaal van de film The Omen. Hoge omens is een parodie op die film.
  Volgens De oprechte en secure voorspellingen van Agnes Nutter is het einde van de wereld op zaterdag. Aanstaande zaterdag, eerlijk gezegd. Maar twee hoge omens uit hemel en hel hebben het op aarde zo naar hun zin dat ze er een stokje voor willen steken. Nu moeten ze die antichrist nog zien kwijt te raken… maar die is nog maar elf. En om de chaos compleet te maken rijden de vier ruiters van de Apocalyps op motoren rond. Komt er ooit nog een einde aan de wereld? Verfilmd als tv-serie Good Omens, met Michael Sheen en David Tennant.

13 september

 • Stefan Petrucha – Spider-Man: Eeuwig jong (Luitingh-Sijthoff, superhelden, €17,50)
  In Spider-Man – Eeuwig Jong slinger je door het verleden van Stan Lee’s iconische personage Spider-Man. Gebaseerd op de klassieke Stenen Tablet Saga.
 • Robin Hobb – De Boeken van Fitz en de Nar 1 – De Moordenaar van de Nar (Luitingh Sijthoff Fantasy, fantasy, €17,50)
  De Moordenaar van de Nar is het eerste deel in Robin Hobbs epische fantasy-trilogie De Boeken van Fitz en de Nar, nu opnieuw uitgegeven.
  Tien jaar zijn verstreken sinds de laatste passages van De Boeken van de Nar. Fitz, nu ouder en wijzer, heeft zich onder de naam Tom Dassenkop samen met zijn oude geliefde Mollie in betrekkelijke rust en anonimiteit teruggetrokken binnen de muren van zijn landhuis in het Woeste Woud, op het landgoed dat hem voor zijn diensten aan de kroon is geschonken. Af en toe is er contact met zijn oude leermeester Chade, magiër en vertrouweling van de Zienerkoningen van het immense kasteel de Hertenhorst. Van zijn oude vriend de nar, die er voor een belangrijk deel toe heeft bijgedragen dat Fitz nu is wie hij is, heeft hij al jaren niets vernomen. Elke poging om het contact te herstellen loopt op niets uit. En dat zit Fitz niet lekker.
  Dan gebeurt er iets waardoor voor Fitz en Mollie, en alle andere betrokkenen, het leven in de Zes Hertogdommen nooit meer hetzelfde zal zijn.

17 september

 • Kim Liggett – Schaduwjaar (Van Goor, young adult, SF/fantasy, €18,99)
  Meisjes krijgen hun hele leven te horen dat ze de kracht hebben om mannen te verleiden en andere vrouwen gek te maken van jaloezie. Men gelooft dat de huid van jonge vrouwen een krachtig extract afstoot. Daarom worden ze voordat ze zestien jaar worden verbannen naar de wildernis, zodat ze gezuiverd en klaar voor het huwelijk kunnen terugkeren. Maar niet iedereen zal het overleven.
  Tierney James droomt van een beter leven: een samenleving die geen vrienden en vrouwen tegen elkaar opzet. Maar als haar eigen genadejaar dichterbij komt, realiseert ze zich al snel dat de extreme leefomstandigheden daar niet haar grootste probleem zullen zijn. Het zijn ook niet de stropers die zich in het bos schuilhouden; mannen die wachten op hun kans om een van de meisjes te vermoorden en zo hun fortuin te maken op de zwarte markt. De grootste bedreiging voor de genadejaarmeisjes zijn ze zelf. De verfilming van Het schaduwjaar is in de maak, met Elizabeth Banks (Pitch Perfect, Charlie’s Angels remake en The Hunger Games) als regisseur.

 • Luna van Roosen –  Day dreamer I (Terra-Lannoo, young adult, fantasy, €18,99)

19 september

 • Ted Chiang – Wat er van ons wordt verwacht (Volt, SF, €20,99)
  Ted Chiangs langverwachte tweede verhalenbundel staat weer vol prachtige en prikkelende korte verhalen die sciencefiction tot een kunst verheffen. Zijn verhalen spelen meestal in de toekomst of in alternatieve universums, maar gaan tegelijkertijd over fundamentele zaken in het leven. Chiang combineert een creatief verteltalent met een diepe wetenschappelijke belangstelling. Booklist zei daarom ooit al over zijn werk: “puts the science back in science fiction’.

23 september

 • Peter Nys – De Parameters 3: Wijze woorden van Meester Kong (Clavis, young adult, SF, €18,95)
 • Maya Motayne – Nocturna (Moon, young adult, fantasy, €21,95)

26 september

 • Anaïd Haen en Django Mathijsen – De Zwijgende Aarde 4 – Tweeleed (Quasis, SF, €15)
  Puur blijven is het hoogste goed. Maar wat als de prijs te hoog is? In een toekomst met basisinkomen en een technologie die bijna al je ziektes en gebreken kan herstellen lacht het leven Arno Verbeek toe. Hij heeft een goede baan voor een pure en zit er niet mee dat zijn verkindtnis met kunstenares Melissa een moetje is. Binnenkort is hij vader van een tweeling! Maar dan stort zijn wereld in. Geconfronteerd met de keus tussen puur blijven of laten modificeren, jong sterven of overleven, ziet hij zich gedwongen een beslissing te nemen met vergaande gevolgen voor hemzelf en zijn kinderen. Een beslissing die Melissa en Arno uit elkaar drijft. Zó ver dat ze lijnrecht tegenover elkaar komen te staan.
  Tweeleed is een toekomstroman die zich afspeelt in het universum van De Zwijgende Aarde. Al eerder verschenen: Revolte, van Jorrit de Klerk, Roest, van Jasper Polane en Titanium van Mara van Ness. Na Tweeleed verschijnt ook IJsbrekers van Johan Klein Haneveld.

27 september

 • Henk van Kalken – Traversum (Uitgeverij Eigenzinnig, SF, €18,95)
 • Rick Riordan – De Beproeving van Apollo 4: De tombe van de tiran (Van Goor, young adult, fantasy, €18,99)
 • Roderik Six – Vloed (Prometheus, SF, €21,99)
  Debuut van de Vlaamse schrijver Roderik Six. Een helse regen geselt al maanden de aarde. Vanaf het dak van een peda kijken vier studenten toe hoe de stad langzaam onder water loopt. Ze zijn de laatste bewoners, de rest is allang gevlucht. Overleven is een dagtaak geworden. Terwijl de jongeren de verveling verdrijven met seks, alcohol en de nieuwe synthetische drug Ultra, kruipt het water onverbiddelijk omhoog. Wanneer een van hen tijdens een storm dodelijk gewond raakt, komen de onderlinge verhoudingen onder druk te staan. Wanhopig klampen de overige drie zich vast aan dat ene teken van leven: een vaag gat in de wolken waar wat miezerige zonnestralen doorheen vallen. Maar of dat het tij kan doen keren?

30 september

 • Uschi Zietsch – De Woudzee kronieken 3 – Parelmaan (Uitgeverij Macc, fantasy, €19,95)
  Laatste deel van de Woudzee-serie. Het lot van de wereld Woudzee lijkt bezegeld; het zal veranderen in een bastion van de Duisternis. Alleen de jonge ridder Rowarn kan het tij keren, mits het hem op tijd lukt om de verloren gegane Splinter van een magisch artefact te pakken te krijgen. Daarvoor moet hij echter paden betreden, die voor normale sterfelijken verboden zijn… en die hem tot in het Demonenrijk voeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s