Het lijkt wel alsof musea steeds vaker futuristische tentoonstellingen organiseren, maar het kan natuurlijk ook zijn dat ik beter oplet. Nadat eerder dit jaar robots centraal stonden in het Utrechtse Museum Speelklok en in de Melkfabriek in Eindhoven, is het nu de beurt aan de Kunsthal Rotterdam om zijn beste sciencefictionbeentje voor te zetten.
Van 16 maart tot 30 juni is dan namelijk de tentoonstelling ‘Into the Unknown: A Journey through Science Fiction’ te zien. In deze expositie wordt de bezoeker meegenomen – en ik citeer – ‘op een ontdekkingstocht door de verschillende genres van science-fiction [sic].’
Zo passeren er onder meer filmfragmenten, meer dan 200 originele manuscripten, hedendaagse kunst en filmattributen (maskers, kostuums, modellen etc.) uit filmklassiekers als Star Wars, Star Trek, Interstellar, Close Encounters, District 9, Alien, Jurassic Park en Godzilla de revue. Bijzonder zijn de dinosaurusmodellen van Ray Harryhausen en de collectie filmruimtepakken van onder anderen acteurs John Hurt (het pak dat hij droeg in ‘Alien’), Sam Rockwell (‘Moon’), Clillian Murphy (‘Sunshine’) en Leonard Nimoy.
De tentoonstelling is verdeeld in verschillende secties, waaronder Brave New Worlds (over de manier waarop SF-schrijvers naar de mensheid kijken) en Final Frontiers (over de toekomst van de mens en de invloed van cybernetica).
De tentoonstelling is samengesteld en georganiseerd door Barbican International Enterprises, in coproductie met Brandts – Museum of Art & Visual Culture, Denemarken en Onassis Cultural Centre, Griekenland.
‘Into the Unknown’ was vorig jaar te zien in Londen en zo te zien aan de impressies op YouTube (zie onder) zeker een bezoekje waard. En alvast een tip aan de Kunstkal (niet dat ik de illusie koester dat ze dit lezen): voeg ook een vitrine toe met informatie over de Nederlandse en Vlaamse sciencefictiongeschiedenis. Ik zou in ieder geval wel de eerste druk willen zien van Holland in het jaar 2440, dat Betje Wolff schreef in 1777…