Verse content

Het is maar goed dat mijn Duits wat roestig is, bedacht ik me toen ik voor de goedgevulde kast met Duitstalige SF, fantasy en horror stond. Terwijl je in Nederlandse boekwinkels – als je geluk hebt – een paar planken met SF- en fantasyromans aantreft, zijn in Duitsland hele kasten ingeruimd voor het fantastische genre. Nu is mijn Duits redelijk, maar (gelukkig) niet goed genoeg om hele romans weg te werken.

In de lokale tijdschriftenhandel ging ik tijdens mijn vakantie in Duitsland echter wel helemaal los. Niet alleen rekende ik een flinke stapel glossy striptijdschriften en magazines af over folkmuziek en middeleeuwse geschiedenis, ik was aangenaam verrast door de grote hoeveelheid SF- en horrortijdschriften als Phantastisch!, Geek! en Virus. Vooral Phantastisch! pakt het grondig aan, met uitgebreide interviews, portretten van auteurs, tientallen recensies en doorwrochte achtergrondartikelen over de geschiedenis van het genre.

Terug in Nederland sprak ik af met een vriend af om bij te kletsen. Hij was een paar dagen in Engeland geweest en had voor mij nieuwe nummers meegenomen van onder meer sciencefictionmagazine SFX, retrotijdschrift Infinity Magazine en de horrorbladen Scream en The Dark Side.

Waarom wil het in Nederland maar niet lukken op tijdschriftengebied?

En terwijl ik me dapper door de gigantische stapel worstelde, vroeg ik me af waarom het in Nederland maar niet wil lukken op tijdschriftengebied. Het is een paar keer geprobeerd, maar steevast bleek de animo voor een breed gedragen (papieren) publiekstijdschrift rond SF, horror en fantasy toch te klein. Jammer, want ik mag nog altijd graag een fysiek magazine in handen houden.

Ik bladerde voor de laatste keer door Phantastisch! en bestudeerde het colofon. Helemaal onderaan stond in kleine letters: oplage 1500 exemplaren. Wow, dat is wel extreem weinig voor zo’n groot land als Duitsland met ruim 83 miljoen inwoners. Als je daar ook nog de abonnees en de onvermijdelijke retourexemplaren van moet aftrekken, houd je een betaalde oplage van misschien een paar honderd over.

Ik kan me niet voorstellen dat er zo weinig Duitse SF-liefhebbers zijn…

Ter vergelijking: mijn site Vreemde Werelden – die al bijna anderhalf jaar niet is geüpdatet – trekt nog iedere maand een paar honderd bezoekers (lang leve Google!). Ik kan me niet voorstellen dat er zo weinig Duitse SF-liefhebbers zijn en ben bang dat ook bij onze oosterburen de strijd gestreden is en SF- en fantasyfans massaal hun toevlucht online hebben gezocht.

Dus laat ik dat ook doen en Vreemde Werelden vanaf nu weer regelmatig voorzien van verse content!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s