Nederlandse meesterwerken

De Utrechtse boekwinkel Broese is een fijne plek om rond te dwalen, niet in de laatste plaats vanwege de grote collectie SF en fantasy – dat het merendeel Engelstalig is, mag de pret niet drukken (en is bovendien een teken des tijds).

Het was niet mijn bedoeling om Engelse SF-romans aan te schaffen, maar ik moest mezelf bedwingen om niet helemaal los te gaan toen ik de tientallen geelwitte ruggetjes van de serie SF Masterworks zag staan, uitgegeven door Orion Publishing Group, een dochteronderneming van Hachette UK.

In deze serie pockets vind je de beste SF-romans van de afgelopen 75 jaar voor een schappelijk prijsje. SF-liefhebbers krijgen met deze serie klassiekers van bekende auteurs als Frank Herbert, Ursula Le Guin, Isaac Asimov, Michael Moorcock en Philip K. Dick in de schoot geworpen.

Ik moest mezelf bedwingen toen ik de tientallen geelwitte ruggetjes van de serie SF Masterworks zag staan.

Mijn gedachten sloegen direct op hol. Hoe vet zou het zijn als een uitgever zich zou wagen aan een Nederlandse reeks ‘SF & Fantasy Meesterwerken’, met boeken van bijvoorbeeld Tais Teng, Auke Hulst en Frank van Dongen en bijna vergeten schrijvers als Carl Lans, Felix Thijssen en Eddy C. Bertin?

Dat zoiets (nog) niet bestaat, zal ongetwijfeld te maken met de rechten en de fikse investering die nodig is om een dergelijk project van de grond te krijgen. En dan is het nog maar de vraag of hier überhaupt een publiek voor is – in Nederland kent het fantastische genre helaas geen grote traditie en wordt het wiel om de zoveel jaar weer opnieuw uitgevonden.

Dat zoiets (nog) niet bestaat, zal ongetwijfeld te maken met de rechten en de fikse investering die nodig is.

Als we alles echter op z’n beloop laten, dreigen tientallen zo niet honderden schrijvers in de vergetelheid te raken. Ik probeer mijn steentje bij te dragen met mijn rubriek ‘Fantastische canon’, maar er is meer nodig. Zo herlas ik onlangs de verhalenbundel ‘Eenzame bloedvogel’ (1971) van de Vlaamse auteur Eddy C. Bertin en allemachtig, wat was dat nog steeds goed! Een bloemlezing met een gedegen inleiding en verantwoording zou ik blindelings aanschaffen.

En waarom is er niets van Wim Gijsen beschikbaar? De man die met ‘De eersten van Rissan’ (1980) het SF-genre in Nederland op de kaart zette? Of van Paul Harland? En waarom ken ik zo weinig vrouwelijke Nederlandse SF-schrijvers?

Een complete veeldelige serie met Nederlandstalige klassiekers mag er dan niet inzitten, maar een zo af een toe een deeltje is toch niet te veelgevraagd? Waar kan ik de crowdfundingsactie vinden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s