Lisa Kuijvenhoven over het nieuwe magazine Essef

De Futurist lanceerde begin september het nieuwe online literaire magazine Essef. Vier keer per jaar een bundeling van vier korte SF-verhalen van futuristische schrijvers. Initiatiefnemer Lisa Kuijvenhoven: “Ik hoop met Essef een nieuw publiek te trekken van mensen die nog niet weten dat ze van SF houden of hier nog niet voor ‘uit de kast’ durven te komen.”

Schermafbeelding 2018-09-14 om 14.58.31
Lisa Kuijvenhoven

Zo’n twee jaar geleden startte de Utrechtse Lisa Kuijvenhoven De Futurist, een site met reviews, interviews en achtergrondverhalen voor en door SF-liefhebbers. De site staat echter nu volledig in het teken van Essef Magazine én de Utrechtse sciencefictionboekenclub To the Dom & Beyond.

Lisa Kuijvenhoven: “In de twee jaar dat De Futurist nu online is, merk ik dat ik de korte verhalen het leukst vind om te publiceren. Maar af een toe een verhaal online gooien – zoals ik dat hiervoor deed – voelde een beetje karig, dus wilde ik het clusteren door vier verhalen tegelijk te publiceren. En dat was de geboorte van Essef. De boekenclub is een belangrijk onderdeel van De Futurist geworden, dus die heeft ook een prominent plekje gekregen.”

In het eerste nummer van Essef zijn verhalen van Aafke Romeijn (‘De derde kamer’), Koen Romeijn (‘Logica van het geluk’), Pepper Kay (‘Wolven’) en Johan Klein Haneveld (‘De smaak van aardbeien’) te vinden. “Deze editie is tot stand gekomen door verhalen die nog op de plank lagen en schrijvers die ik had gevraagd om iets te schrijven”, vertelt Lisa. “Ik laat iedereen altijd vrij in het onderwerpkeuze, subgenre en stijl, dus enige coherentie ontbreekt misschien. Maar daardoor komen de krachten van de auteurs wel goed naar voren.”

essef magazine 1Literaire SF
Essef presenteert zich als magazine voor ‘literaire SF’. Een bewuste keuze, aldus Lisa. “Hoewel het niet de bedoeling is om een onderscheid te maken tussen literaire en niet-literaire SF, want voor mij bestaat dat onderscheid niet. Ik hoop met deze benaming juist mensen te trekken die nog niet zo bekend zijn met sciencefiction, terwijl ze wel van ‘literatuur’ houden. Wellicht trekt dit ze over de streep en lezen ze zo sneller hun eerste SF-verhaal. Ook hoop ik een nieuw publiek te bereiken van mensen die nog niet weten dat ze van SF houden of hier nog niet voor ‘uit de kast’ durven komen. Het zou te gek zijn als in boekhandels een paar planken vol komen te staan met (nieuwe) Nederlandstalige sciencefiction. Ik weet zeker dat Nederland en België op dit vlak genoeg te bieden hebben.”

Het perfecte manuscript
Essef is vooralsnog puur een online uitgave, hoewel Lisa een papieren verhalenbundel niet uitsluit. “Voorlopig blijft Essef online, maar pin me er niet op vast. Ik hoef maar verliefd te worden op een stuk of twintig korte verhalen en dan zit een bundel zo in de pijplijn. Het kan ook zijn dat ik het manuscript van de perfecte Nederlandstalige SF-roman in handen krijg en het dan besluit uit te gaan geven met de uitgeverij die ik daar voor op richt.”

domclubBoekenclub
Een andere pijler is de boekenclub To the Dom & Beyond, die nu een klein jaar actief is. “Eind vorig jaar plaatste Tim een bericht op de Facebookpagina van De Futurist met de vraag of er in Utrecht een scifi-boekenclub was. Voor zover ik wist niet, maar wat niet was kon nog komen. Dus hebben we een afspraak gemaakt, over onze favoriete SF-boeken en series gebabbeld en zijn we naar een paar locaties gegaan. In januari was de eerste meeting, waar vijf mensen (inclusief wijzelf) op afkwamen. Nu zitten we op zo’n acht à negen deelnemers per meeting en dat is een mooie hoeveelheid. Het moet ook weer niet te druk worden.”

“Het is heerlijk om tijdens het lezen van een boek te weten dat je al het tofs (of stoms) wat je tegenkomt gaat bespreken. En het is ook leuk om uit te kijken naar een nieuw boek om te lezen. Ik raad iedereen aan om een boekenclubje te beginnen. En dat hoeft niet eens met onbekende mensen te zijn of over scifi te gaan, dat kan ook gewoon met vrienden of bekenden. Om de zes of acht weken kom je bij elkaar, drink je wat en praat je over het verhaal.”

conceptmEnthousiasme voor het genre
Het lijkt alsof oorspronkelijk Nederlandse fantastiek momenteel een kleine opleving doormaakt. Deelt Lisa die mening? “Moeilijk om te zeggen. Ik merk wel dat SF in film/serie-vorm ontzettend populair is. De bioscoopzalen zitten vol bij een nieuwe Star Wars-film en de Netflix-originals zijn niet bij te houden. In de boekenwereld merk ik die populariteit een stuk minder, behalve misschien in het young adult-segment. Gelukkig zijn er veel opkomende/kleinere uitgeverijen zoals Godijn Publishing en Futuro Uitgevers die hun enthousiasme voor het fantastische genre hardop uitspreken en een behoorlijk aantal boeken per jaar uitgeven. Positief is dat ook grotere uitgeverijen zich steeds meer gaan wagen aan het genre. Zo bracht De Arbeiderspers dit jaar ‘Concept M’ van Aafke Romeijn uit, een politieke sciencefictionroman. Aafke vertelde me wel dat ze bij De Arbeiderspers enigszins huiverig waren om het woord sciencefiction te gebruiken. Maar ja, als iedereen daar huiverig voor is, schiet het natuurlijk niet op. Uitgeverijen Luitingh-Sijthoff en Lebowski lijken nog het meest aan het genre te trekken. Zo kwam Lebowski dit voorjaar met het online ‘grounded sf magazine’ 2.3.74 op de proppen. Een stap in de goede richting.”

Aanmelden
Tot slot: hoe kunnen schrijvers zich aanmelden? “Ik ben altijd op zoek naar een leuk, origineel en goed verhaal. Schrijvers kunnen mailen naar info@defuturist.nl. Ik hanteer een maximum van 2500 woorden (waar ik nog best overheen wil gaan). Ik verdien hier nog geen geld mee, dus er is helaas geen budget. Iets wat ik in de toekomst wel hoop te hebben, zodat de auteurs gewoon betaald krijgen voor hun verhaal.”

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s