Edgar Rice Burroughs in het Nederlands

De Amerikaanse auteur Edgar Rice Burroughs (1875-1950) is vooral bekend als schepper van jungleheld Tarzan. Leuk natuurlijk, maar nóg leuker is zijn serie rond John Carter, een Amerikaanse soldaat die per ongeluk op Mars belandt en verzeild raakt in een oorlog tussen de verschillende Martiaanse rassen.

Edgae Rice Burroughs

Tussen 1911 en 1943 publiceerde Burroughs 11 romans en verhalenbundels die zich afspelen in het John Carter-universum. Vooral de eerste drie zijn nog altijd de moeite waard. In ‘A princess of Mars’ (1912), ‘The Gods of Mars’ (1913) en ‘The Warlord of Mars’ (1913) maken we kennis met John Carter en de oogverblindende Martiaanse prinses Dejah Thoris.

Burroughs stopte zijn verhalen tjokvol actie, verloren beschavingen, geheimzinnige rassen en de nodige zwaardgevechten. Hij baseerde zijn versie van Mars, of Barsoom zoals deze door de bewoners zelf genoemd wordt, op de ideeën dat de rode planeet mogelijk ooit leven bevatte.

Burroughs stopte zijn verhalen tjokvol actie, verloren beschavingen en geheimzinnige rassen.

Hetzelfde trucje haalde Burroughs bij zijn vijfdelige Venus-serie, waarvan het eerste deel (‘Pirates of Venus’) in 1934 verscheen, en zijn Pellucidar-verhalen die hij vanaf 1915 schreef over het gelijknamige land in het binnenste van de aarde.

Burroughs was, kortom, een veelschrijver, die bovendien slim nadacht over de commerciële aspecten van het schrijversvak. Hij vond het bijvoorbeeld geen probleem om ‘zijn’ Tarzan overal voor te (laten) gebruiken (tegen betaling uiteraard), wat misschien ook mede de blijvende populariteit van het personage verklaart.

Burroughs dacht slim na over de commerciële aspecten van het schrijversvak.

Maar goed, wat ik dus eigenlijk wilde zeggen: Marten Jonker, een fervente Edgar Rice Burroughs-liefhebber en -verzamelaar, brengt om de zoveel tijd bijzondere Burroughs-boeken uit in eigen beheer. Zo heeft hij in het verleden het Pellucidar-verhaal ‘Tanar van Pellucidar’ vertaald en twee John  Carter-boeken (‘Synthetische mannen van Mars’ en ‘Een krijgsman van Mars’).

Op zijn website vind je een schat aan informatie over Edgar Rice Burroughs in het Nederlands, met onder meer de integrale tekst van ‘De prinses van Mars’ uit 1922, tal van prachtige covers en een groot aantal romans en verhalen (in de ‘ouderwetsche’ spelling). Je moet er wat klik- en navigatiewerk voor overhebben (de site heeft nogal een ‘jaren negentig’-vibe) , maar dan heb je ook wat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s