Maanlanding

Zaterdag is het precies 50 jaar geleden dat een mens voor het eerst op de maan rondliep. En dat moet natuurlijk gevierd worden!

Niet geheel toevallig is nu de fraaie documentaire Apollo 11 in de bioscopen te zien en worden er diverse SF-films met een ‘maanthema’ uitgezonden (zoals The Right Stuff, 17 juli om 21:00 uur op Canvas). Verder is op NPO 2 sinds maandag de documentaireserie Chasing the Moon te zien, waarin regisseur Robert Stone een intrigerend beeld schetst van de race naar de maan.

En als klap op de vuurpijl presenteren Claudia de Breij en André Kuipers zaterdag (20.30 uur, NPO 1)  een speciale avond om het maanavontuur opnieuw te beleven en gaan ze op zoek naar welke nieuwe ‘giant leap’ we als mensheid de komende decennia gaan meemaken in de ruimte. Het decor van ‘De maanlanding: 50 jaar na de eerste stap’ is Estec, het technisch centrum van European Space Agency (ESA) in Noordwijk. 

Buzz Aldrin, gefotografeerd door Neil Armstrong. Beeld: NASA


Astronaut André Kuipers is pas tien jaar oud als Apollo 11 op de maan landt: “De zwart-witbeelden maakten grote indruk op me. Het was een kennismaking met een nieuwe wereld die aan de basis stond van mijn eigen ruimtevaartdroom. Over niet al te lange tijd zullen er opnieuw mensen op de maan zijn voor verder onderzoek.”

Interessant natuurlijk. Maar er gaat niets boven the real thing. En voor iedereen die de lancering van Apollo 11 heeft gemist of nieuwsgierig is hoe het er destijds aan toeging, via de website Apollo in realtime kun je de Apollo-missie herbeleven zoals ze vijftig jaar geleden plaatsvond.

Het aanbod is overweldigend, variërend van beelden van de vluchtleiding, films die geschoten werden door de astronauten zelf tot foto’s gemaakt op het oppervlak van de maan. Bijzonder zijn de originele geluidsopnamen vanuit de vluchtcontroleleiding, opgenomen op vijftig verschillende kanalen. Die zijn voor het eerst voor het publiek te beluisteren. De site is een initiatief van NASA-medewerker en historicus Ben Feist, die ook meewerkte aan de documentaire over Apollo 11.

En als je niet zoveel tijd hebt: het is ook mogelijk om direct naar de ‘spannendste’ momenten. Echt alles terugluisteren is overigens een behoorlijke klus: het materiaal beslaat namelijk ruim 11.000 uur…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s