Kijktip: De Wilde Ruimte

Staan we op het punt de ruimte te koloniseren? En waar gaan we dan daar naartoe? De maan, Mars of nog verder weg? Vragen waar de gemiddelde SF-liefhebber waarschijnlijk geen seconde over hoeft na te denken. Natuurlijk gaan we de ruimte in! Maar hoe staan we er eigenlijk voor? Is het een kwestie van een paar decennia of duurt het nog honderden jaren voordat we zover zijn?

In de zesdelige VPRO-serie ‘De Wilde Ruimte’ brengt wetenschapsjournalist en theoretisch natuurkundige Anna Gimbrère onze toekomst in de ruimte in kaart. ‘De Wilde Ruimte’ staat – net als het veroveren van ‘Het Wilde Westen’ – symbool voor de onweerstaanbare expansiedrift van de mens.

Anna Gimbrère

In de eerste aflevering staan nieuwe astronauten en pioniers centraal. Er heeft al decennia geen mens meer op de maan gestaan: hoe groot is de kans op een nieuwe ruimterace? In de tweede aflevering loopt Gimbrère in het Lyndon B. Johnson Space Center in Houston mee met de jonge astronaute Jessica Meir. In de derde aflevering reist ze af naar vliegtuigbouwer Airbus in Bremen waar aan een vloot van veertien ruimteschepen wordt gebouwd. Aflevering 4 staat stil bij de ‘wegenatlas van de ruimte’. Hoe breng je het universum in kaart? En als de eerste ruimtekolonisten eenmaal zijn afgezet, hoe ziet hun leven er dan uit? Deze vraag wordt beantwoord in aflevering vijf, terwijl in de slotaflevering wordt onderzocht of de ruimte in de toekomst een militair slagveld wordt. Sommige landen ontwerpen al ruimtekolonies, maar kun je daar zomaar bouwen?

Alle afleveringen staan inmiddels online, aangevuld met extra’s en achtergrond informatie. Aanrader!

En tot slot: de soundtrack van de documentaire is te vinden op onder meer Spotify en is gemaakt door Rik Elstgeest, Gerry Arling en Baz Mattie. De muziek heeft wel wat weg van die van het Franse duo Air en luistert heerlijk weg.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Liesbeth Jochemsen schreef:

    Dat klinkt als een interessante serie om te volgen. Bedankt voor de tip!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s