Luistervoer

Elke dag fiets ik naar mijn werk (als het niet regent, moet ik er eerlijkheidshalve aan toevoegen) en sinds enkele maanden doe ik dat terwijl er iemand enthousiast in mijn oren babbelt. Dit klinkt minder creepy dan het is, want ik heb het luisterboek ontdekt.

Het begon allemaal toen ik op een audioboek stuitte van De Hobbit, vol vaart en meeslepend voorgelezen door Jan Meng. Toen ik na acht uur was uitgeluisterd, ging ik op zoek naar een nieuw boek. Ik haakte af bij de verhalen van Roald Dahl (te oubollig) en de laatste Dan Brown (die wel heel veel tenenkrommende herhaling bevatte) om terecht te komen bij de Harry Potter-serie van J.K. Rowling, enthousiast ingesproken door wederom Jan Meng.

De afgelopen Boekenweek leek een mooi moment om me eens in de materie te verdiepen. Al snel bleek dat luisterboeken helemaal niet meedoen aan de Boekenweek. Ze hebben namelijk een eigen week. Van 2005 tot 2017 werd De week van het luisterboek georganiseerd door het CPNB, maar na een bezuinigingsronde moest de stichting hier noodgedwongen mee stoppen. Onlineboekenplatform hebban.nl nam het stokje over. In de week van 29 april tot 5 mei vindt de derde door Hebban georganiseerde Luisterboekenweek plaats.


Al snel bleek dat luisterboeken helemaal niet meedoen aan de Boekenweek. Ze hebben namelijk een eigen week.

Voor de fantastische lezer valt er echter niet zo heel veel te beluisteren. Op Storytel (de ‘Spotify voor luisterboeken’) zijn weliswaar heel veel Engelse audioboeken te vinden, maar wie graag in het Nederlands luistert, komt er bekaaid vanaf. Het aanbod is vrij beperkt en bestaat vooral uit de fantasyboeken van George R.R. Martin. Positief is dan weer wel dat Thomas Olde Heuvelts Hex en de boeken van Adrian Stone worden aangeboden.

Op de site passendlezen.nl vind je veel meer SF-, fantasy- en horrorluisterboeken, Deze dienst is echter specifiek bedoeld voor mensen met een visuele handicap en alleen toegankelijk als je beschikt over een Verklaring Leesbeperking. Bovendien worden de boeken niet altijd ingesproken door professionals en dat hoor je. Dat geldt ook voor Librivox, een site waar rechtenvrije boeken worden gepubliceerd die zijn voorgelezen door amateurs.

Nu behoren Nederlandstalige SF- en fantasyboeken natuurlijk tot een niche en fantastische luisterboeken tot een nog kleinere niche, maar ik maak me nu al een beetje zorgen; wat moet ik gaan luisteren als ik alle Harry Potter-boeken ‘uit’ heb?

Of ben ik de enige die wel oren heeft naar fantastisch luistervoer?

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Renate schreef:

  Ik luister ik denk al een jaar of 10 enkel de Hobbit, the Lord of the Rings en de Harry Potter reeks. Allen ingesproken door Jan Meng. Hij is de enige die voldoende boeit dat ik de boeken zelfs steeds weer opnieuw luister.

  Boeken ingesproken door anderen vind ik echt helemaal niks. Voor mij is het niet dat ik niet kan lezen maar door concentratie problemen kon ik niet meer in boeken kruipen zoals vroeger.

  Nu heeft het nog wat extra’s ik word op de een of andere manier ook rustiger van de stem van Jan Meng dus ook voor het slapen gaan word er vaak nog geluisterd.

  Like

 2. Arnold le Febre schreef:

  Klopt! Jan Meng doet het subliem, met precies de juiste stemmetjes en snelheid. Ik heb eveneens na de Hobbit en Harry Potter nog geen voorleesstem gevonden die mij weet te boeien. Heeft Jan Meng ook In de ban van de ring ingesproken, trouwens?

  Like

 3. Renate schreef:

  Ja de hele lord of de rings reeks en de hobbit heeft Jan Meng ingesproken.

  Like

 4. Renate schreef:

  Enige min punt is dat ik heel graag zowel van de Hobbit als de Lord of the Ring reeks en de Harry Potter reeks in de loop der jaren stuk heb gedraait. Mp3 bestanden kunnen kennelijk ook steeds verslechteren naar gelang er veelvuldig naar geluisterd word. Ik heb ze echt al heel veel geluisterd. En zal ik waarschijnlijk blijven doen. Althans tot de mp3 bestanden echt niet meer willen.

  Storytell en kuisterboeken via de bieb zie ik niet echt zitten omdat ik echt alleen maar deze boeken luister. En echt alleen door Jan Meng.
  Ik heb varianten stukjes van gehoord ingesproken door anderen maar nee. Dat is t echt niet.

  Ik hoop dat dit soort berichten ook op de een of andere manier bij Jan Meng zelf terecht komen. Geen idee of hij weet hoe de boeken die hij heeft ingesproken gewaardeerd worden.

  Like

 5. Dutch Auti schreef:

  Ik mis een stukje. Daar moest staan dat ik graag de originele luisterboeken wil bemachtigen. Ik kreeg ze ooit van iemand op mp3.

  Excuus voor de typfouten. Mijn hoofd gaat soms sneller dan ik kan typen (mobiel) en dan maak ik meer schrijffouten. En bedenk dan pas te checken, als ik al heb gereageerd en niet meer kan aanpassen.

  Like

 6. Arnold le Febre schreef:

  Ah, dank voor de tip! Gek genoeg staat de Hobbit wel op Storytel, maar In de ban van de ring dan weer niet. Ik heb het eerste deel nu gedownload via bol.com (en mijn Storytel- abonnement even stopgezet – hier ben ik immers wel even zoet mee) en ben begonnen met luisteren. Ik zie overigens dat de cd-versies voor best veel geld over te toonbank gaan. Mp3-bestanden kunnen overigens toch helemaal niet verslechteren? Het zijn en blijven digitale bestanden…

  Like

  1. Renate schreef:

   Na jaren luisteren van steeds. Dezelfde boeken ervaar ik echt dat de mp3 bestanden minder worden.

   Ja de boeken op cd gaan als ze al worden aangeboden voor belachelijke prijzen. En nieuw zijn ze volgens mij niet eens meer verkrijgbaar. Althans niet ingesproken door Jan Meng.

   Ik heb wel gezien dat er nog mp3 varianten te kopen en daarna te downloaden zijn. Wel met Jan Meng.

   Die prijzen lijken wel haalbaarder.

   Like

 7. Renate schreef:

  Btw ik ben ook Dutchauti 😉 en ontdek nu net dat ie dus niet automatisch inlogt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s