Luistervoer

Elke dag fiets ik naar mijn werk (als het niet regent, moet ik er eerlijkheidshalve aan toevoegen) en sinds enkele maanden doe ik dat terwijl er iemand enthousiast in mijn oren babbelt. Dit klinkt minder creepy dan het is, want ik heb het luisterboek ontdekt.

Het begon allemaal toen ik op een audioboek stuitte van De Hobbit, vol vaart en meeslepend voorgelezen door Jan Meng. Toen ik na acht uur was uitgeluisterd, ging ik op zoek naar een nieuw boek. Ik haakte af bij de verhalen van Roald Dahl (te oubollig) en de laatste Dan Brown (die wel heel veel tenenkrommende herhaling bevatte) om terecht te komen bij de Harry Potter-serie van J.K. Rowling, enthousiast ingesproken door wederom Jan Meng.

De afgelopen Boekenweek leek een mooi moment om me eens in de materie te verdiepen. Al snel bleek dat luisterboeken helemaal niet meedoen aan de Boekenweek. Ze hebben namelijk een eigen week. Van 2005 tot 2017 werd De week van het luisterboek georganiseerd door het CPNB, maar na een bezuinigingsronde moest de stichting hier noodgedwongen mee stoppen. Onlineboekenplatform hebban.nl nam het stokje over. In de week van 29 april tot 5 mei vindt de derde door Hebban georganiseerde Luisterboekenweek plaats.


Al snel bleek dat luisterboeken helemaal niet meedoen aan de Boekenweek. Ze hebben namelijk een eigen week.

Voor de fantastische lezer valt er echter niet zo heel veel te beluisteren. Op Storytel (de ‘Spotify voor luisterboeken’) zijn weliswaar heel veel Engelse audioboeken te vinden, maar wie graag in het Nederlands luistert, komt er bekaaid vanaf. Het aanbod is vrij beperkt en bestaat vooral uit de fantasyboeken van George R.R. Martin. Positief is dan weer wel dat Thomas Olde Heuvelts Hex en de boeken van Adrian Stone worden aangeboden.

Op de site passendlezen.nl vind je veel meer SF-, fantasy- en horrorluisterboeken, Deze dienst is echter specifiek bedoeld voor mensen met een visuele handicap en alleen toegankelijk als je beschikt over een Verklaring Leesbeperking. Bovendien worden de boeken niet altijd ingesproken door professionals en dat hoor je. Dat geldt ook voor Librivox, een site waar rechtenvrije boeken worden gepubliceerd die zijn voorgelezen door amateurs.

Nu behoren Nederlandstalige SF- en fantasyboeken natuurlijk tot een niche en fantastische luisterboeken tot een nog kleinere niche, maar ik maak me nu al een beetje zorgen; wat moet ik gaan luisteren als ik alle Harry Potter-boeken ‘uit’ heb?

Of ben ik de enige die wel oren heeft naar fantastisch luistervoer?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s