Boekenweek voor Jongeren

Het was totaal langs me heen gegaan, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik niet tot de doelgroep behoor. Deze week (of beter gezegd: sinds afgelopen vrijdag) is de eerste officiële Boekenweek voor Jongeren van start gegaan.

De week richt zich op jongeren tussen de 15 en 18 jaar en net als bij de ‘gewone’ Boekenweek en de Kinderboekenweek is er ook een gratis geschenk: 3PAK, een bundel met drie korte verhalen van de ‘jonge’ auteurs Tim Hofman (30), Nhung Dam (34) en Raoul de Jong (34). Het boekje heeft een oplage van 82.200 exemplaren en wordt de komende week cadeau gedaan in boekhandels, bibliotheken en scholen. De drie auteurs gaan de komende tijd op ‘Literatour’ en doen daarbij 100 scholen aan.

Verder is door een speciale jongerenjury Wij zeggen hier niet halfbroer, de autobiografie van schrijver Henk van Straten, uitgeroepen tot het beste oorspronkelijke Nederlandse boek voor jongeren van 2018.

Om jongeren warm te maken voor de Boekenweek voor de Jongeren is een verborgencamera-video gemaakt waarin te zien is hoe nietsvermoedende mensen reageren als iemand opeens begint voor te lezen. De moed zakt me al in de schoenen bij het eerste voorgelezen citaat: ‘Die gast kwam klaar in het gezicht van die vrouwen en zij likt het op alsof het een fucking cadeautje was.’ De rest van het filmpje is niet veel beter. Kennelijk moeten schrijvers vooral choqueren en een hoop scheldwoorden gebruiken.

De campagne moet er uiteindelijk voor zorgen dat jongeren weer meer gaan lezen. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat het aantal tieners dat wekelijks minstens 10 minuten aaneengesloten leest, enorm is gedaald. In 2006 las nog 65 procent thuis af en toe een boek. In 2016 was dat 40 procent. Ook jongvolwassenen lezen in hun vrije tijd steeds minder: van 87 procent in 2006 naar 49 procent in 2016. Het aantal lezers is sowieso in rap tempo aan het afnemen: in 2006 las nog 90 procent van de Nederlanders minstens 10 minuten aaneengesloten in de week, in 2016 was dat nog maar zo’n 70 procent.

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff grijpt deze week aan om hun young adult-boeken onder de aandacht te brengen. Zo worden de eerste twee delen van de Vuur & As-serie van Sabaa Tahir in een goedkope versie uitgebracht (12,50 euro per stuk). Ook het eerste deel van de Carnaval-serie van Stephanie Garber is eenmalig verkrijgbaar voor 12,50 euro. Verder wordt Naomi Noviks Zilvergaren (22,50 euro) in het zonnetje gezet.

En dat lijkt me hoognodig allemaal, want als ik bijvoorbeeld de lijst van genomineerden voor Beste Jongerenboek bekijk, zakt de moed me wederom al in de schoenen bij het zien van zoveel Serieuze Boeken…

De afbeelding bij dit bericht is een uitsnede van de cover van Zilvergaren van Naomi Novik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s