Retourtje naar de maan

Het is nu alleen nog weggelegd voor wie het kan betalen, maar wie weet stappen we over 100 jaar net zo makkelijk in een ruimteschip als in de auto. De eerste toerist die naar de maan wil, heeft zijn retourtje in ieder geval al geboekt.

Het gaat om de 42-jarige Japanse miljardair Yusaku Maeazawa, die met ruimtevaartbedrijf SpaceX langs de maan zal vliegen. De vlucht met ruimteschip Big Falcon Rocket zal ongeveer een week duren en zal, als het aan SpaceX-oprichter Elon Musk ligt, plaatsvinden in 2023.

De Japanse ondernemer Yusaku Maeazawa– die rijk werd met onder meer online modewinkel ZOZO en nu vooral kunst verzamelt – heeft ‘zeer veel geld’ voor zijn reis betaald. Om welk bedrag het precies gaat, laat beide mannen in het midden.

De ruimtereis gebeurt met de BFR, oftewel Big Falcon Rocket, die op dit momenteel wordt klaargestoomd voor zijn eerste vlucht rond de aarde in 2020. De BFR is 118 meter hoog en kan 150 ton vervoeren. Hij is daarmee krachtiger dan andere raketten van NASA en SpaceX. Bovenin zijn veertig cabines te vinden, met plek voor vijf tot zes personen per cabine. De raket zal Yusaku Maeazawa tot ongeveer 200 kilometer van de maan brengen. Vooralsnog is het niet de bedoeling dat de Japanner ook voet op de maan zet, maar met Elon Musk weet je het maar nooit.

Opmerkelijk genoeg neemt Maezawa zes tot acht kunstenaars uit de hele wereld mee, die niets hoeven te betalen maar wél inspiratie moeten opdoen voor het project #dearMoon, een  ‘awe-inspiring global universal art project’. Hij heeft zijn zinnen gezet op een filmregisseur, een schilder, een danser, een schrijver, een muzikant, een modeontwerper, een beeldhouwer, een fotograaf en een architect.

Het wordt nog druk op en rond de maan. Zowel India als China heeft verkenningsvoertuigen naar de maan gestuurd, terwijl de Amerikaanse president Donald Trump eind vorig jaar nog riep dat de maan het begin is van verdere expansie: “Deze keer zullen we er niet alleen onze vlag en onze voetafdruk achterlaten, we zullen er een basis leggen voor een eventuele missie naar Mars en misschien ooit naar zo veel verdere werelden.” NASA heeft al schetsen vrijgegeven van de Deep Space Gateway, een ruimtestation in de buurt van de maan dat zou moeten dienen als springplank naar Mars.

Verder wil het bedrijf Moon Express binnen afzienbare tijd een robotbasis op de zuidpool van de maan vestigen. Moon Express wil geld verdienen via de ontginning van de maan en materialen verkopen als industriële grondstof of als onderzoeksmateriaal voor wetenschappers. Het Europese ruimteagentschap ESA werkt intussen in alle stilte aan een Moon Village, terwijl de Japanse start-up iSpace in 2020 een klein ruimtevaarttuig op de maan wil neerzetten. iSpace heeft al 90 miljoen dollar aan startkapitaal opgehaald. Directeur Takeshi Hakamada wil een heuse ‘maaneconomie’ starten en onder meer logo’s van bedrijven op het maanoppervlak plaatsen.

De laatste bemande vlucht naar de maan vond overigens plaats tijdens de Apollo 17-missie  in 1972. In totaal hebben slechts 12 mensen ooit rondgelopen – of rondgereden – op de maan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s