Iris Compiet droomt graag groot

De Nederlandse Iris Compiet is een van de bekendste fantasy-illustratoren van dit moment. Ze heeft een succesvolle Patreon-pagina, ruim 103.000 Instagram-volgers, werkt onder meer voor de grote Amerikaanse uitgeverij Harper Collins en in oktober verschijnt bij Insight Editions het door haar geïllustreerde The Dark Crystal Bestiary. Hoog tijd dus voor een nadere kennismaking, want in Nederland is ze helaas nog niet zo bekend als in de rest van de wereld. Iris: “Ik werk vanuit Nederland, maar heel weinig ín Nederland.”

Iris Compiet

“Mijn voorliefde voor fantasy en het sprookjesachtige begon al heel vroeg”, vertelt de 41-jarige Iris. “Toen ik een jaar of zeven was, stuitte ik in de bibliotheek op het boek ‘De Elfen’ (Faeries) van Brian Froud en Alan Lee. Ik was diep onder de indruk; er ‘klikte’ echt iets in mij. Ik heb dat boek onafgebroken een jaar lang geleend en besloot toen om ook kunstenaar te worden. Maar ja, hoe ik dat moest doen en wat daar voor nodig was, wist ik natuurlijk nog niet.”

Sneeuwwitje

Iris Compiet ging eind jaren negentig naar de kunstacademie in Breda en studeerde daar grafische vormgeving. Daarnaast ontwikkelde ze zichzelf als illustrator. “Ik hield mijn illustratiewerk een beetje stil. Fantasy werd niet voor vol aangezien. Het is een heel groot en populair genre, maar in Nederland is het als kunstenaar bijna onmogelijk om je brood te verdienen in dit genre. Voor mijn eindexamenproject had ik het sprookje van Sneeuwwitje – de oorspronkelijke versie, niet de Disney-variant – voorzien van illustraties, animaties, geluid en noem het maar op. In een aparte ruimte konden mensen het verhaal ervaren zoals het echt was bedoeld: huiveringwekkend en bij vlagen behoorlijk gruwelijk.”

In Nederland is het als kunstenaar bijna onmogelijk om je brood te verdienen in het fantasygenre.

Geen concessies

Iris studeerde cum laude af en was de daaropvolgende jaren actief als grafisch vormgever, wat haar in staat stelde om in alle rust aan haar kunst en illustraties te werken. Ze startte een succesvolle Instagram-pagina (die inmiddels meer dan 103.000 volgers telt) en was onder meer verantwoordelijk voor de opening credits van de Nederlandse horrorfilm ‘De Poel’. En toen werd ze benaderd door de Amerikaanse uitgever HarperCollins, de op een na grootste uitgever ter wereld.

Iris: “Ze hadden mijn werk online gezien en vroegen of ik interesse had om illustraties voor een young adult-roman te maken. Toevallig moest ik een paar maanden later in New York zijn en ben langs gegaan om kennis te maken. Kort daarna ben ik voor HarperCollins aan de slag gegaan – zonder concessies te hoeven doen. In Nederland heb ik vaak ‘nee’ te horen gekregen of moest ik mijn stijl veranderen.”

Dat Iris vooral voor buitenlandse opdrachtgevers actief is, heeft ook een economische reden. “In Nederland krijg je als illustrator niet bijster goed betaald. Daar loop ik elke keer tegenaan. Voor een prentenboek waar ik drie maanden aan heb gewerkt, krijg ik bijvoorbeeld 1500 euro. Dat staat niet in verhouding tot het werk dat ik erin heb gestoken. En als ik heel eerlijk ben: ik ben ook niet op zoek naar Nederlandse opdrachtgevers. Ik heb het al druk genoeg!”

Brian en Wendy

Tijdens een conventie in Amerika maakte Iris kennis met Brian Froud en zijn vrouw Wendy. “Wendy vond mijn werk geweldig en kocht wat kaarten en tekeningen. We raakten aan de praat en een paar maanden later besloot ik Brian te vragen om het voorwoord te schrijven van mijn boek ‘Faeries of the Faultlines’, dat vorig jaar is verschenen na een succesvolle Kickstarter-campagne. Hij was enthousiast over mijn werk, wilde graag meewerken en we zijn vrienden geworden. Eerder dit jaar kreeg Brian het verzoek om een bestiarium over de wereld van Thra te maken, oftewel een overzicht van alle wezens uit de wereld van The Dark Crystal. Brian en Wendy waren betrokken geweest bij de Netflix-serie ‘Age of Resistance’ en wilden weer wat anders doen. ‘Maar’, zo zei hij, ‘ik weet wel iemand die dat heel goed zou kunnen…’ En zo ben ik bij dit project betrokken geraakt.”

Wendy en Brian Froud

Brian Froud
De Engelse illustrator Brian Froud (1947) is een van de meest succesvolle en bekende fantasy- en folktale-kunstenaars ter wereld. Hij brak door het met zijn boek ‘Faeries’ (1978), dat hij samen met Alan Lee schreef en illustreerde. Froud was conceptueel ontwerper van de Jim Henson-films ‘The Dark Crystal’, ‘Labyrinth’ en de tv-serie ‘The Storyteller’. In 2019 was hij samen met zijn vrouw Wendy en zoon Toby betrokken bij de Netflix-serie ‘The Dark Crystal: Age of Resistance’, een tiendelige serie die zich afspeelt vóór de gebeurtenissen in de film.
Enkele hoogtepunten in zijn oeuvre zijn ‘Faeries’ (1978), ‘The World of the Dark Crystal’ (1982), ‘The Goblins of Labyrinth’ (1986), ‘Goblins!’ (2004), ‘Brian Froud’s World of Faerie’ (2007) en ‘Faeries’ Tales’ (2014).

Vrije hand

“Ik ben als zoveel mensen opgegroeid met films als ‘The Dark Crystal’ en ‘Labyrinth’ en het was ronduit geweldig om samen te werken met Brian en bezig te zijn met het erfgoed van ‘The Dark Crystal’. Maar het was ook een beetje eng. Stap maar eens in zijn schoenen! Ik heb de vrije hand gekregen, maar mijn tekeningen moesten natuurlijk wel lijken op de wezens uit de film en de serie. Ik heb ongeveer 1000 schetsen en tekeningen gemaakt, daarvan zijn er zo’n 200 in ‘The Dark Crystal Bestiary’ terechtgekomen.”

Ik speel zelfs met het idee voor een eigen pretpark!

Magie

De cirkel lijkt rond te zijn; 41 jaar na de publicatie van ‘De Elven’, het boek waarmee het voor Iris allemaal begon, steekt ze nu Brian Froud naar de kroon. Iris lacht. “Welnee, de cirkel is nog lang niet rond. Ik heb nog talloze plannen. Ik droom graag groot. Het heeft immers weinig zin om klein te dromen… Ik heb ideeën voor een animatie- of stopmotionfilm die zich afspeelt in mijn wereld en ik speel zelfs met het idee voor een eigen pretpark. Maar eerst focus ik me op de heruitgave van mijn boek ‘Faeries of the Faultlines’, die in juni 2021 verschijnt. Toen de eerste editie in 2018 verscheen, kreeg ik veel mailtjes en berichtjes van lezers, waarin ze me schreven dat ik hun kindertijd terugbracht. Dat is geweldig en heel fijn om te horen. Sterker nog, dat is pas échte magie: mensen te laten dagdromen of terug te laten keren naar hun jeugd. Zonder hen kan ik niet doen wat ik doe. Ik ben mijn lezers en fans dan ook heel dankbaar.”

Dat is pas échte magie: mensen te laten dagdromen of terug te laten keren naar hun jeugd.

Faeries of the Faultlines
In haar in 2018 verschenen art book ‘Faeries of the Faultlines’ neemt Iris Compiet de lezer mee op een reis naar de wereld die Faultlines genoemd wordt en die wordt bevolkt door faeries, draken, heksen, reuzen en allerlei andere wezens. Schetsen, tekeningen en kleurenillustraties worden afgewisseld met korte verhalen die inzicht geven in de wereld van Faultlines.
Voor haar art book startte Iris in 2017 een Kickstarter-campagne om de benodigde financiën te verzamelen. Het streefbedrag was binnen een recordtempo bereikt en het boek is alweer enige tijd uitverkocht. Op 21 juni 2021 verschijnt een uitgebreide, nieuwe editie van ‘Faeries of the Faultlines’ bij Eye of Newt.

  • Meer informatie over Iris Compiet is te vinden op haar eigen website.
  • * Haar Patreon-pagina vind je hier. Haar Instagram-pagina vind je via deze link.
  • * The Dark Crystal Bestiary verschijnt op 13 oktober, en is onder meer bij bol.com te reserveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s