Wordt verwacht – januari 2020

Een representatief overzicht van de SF-, fantasy-, horrorromans en -verhalenbundels die in januari 2020 verschijnen in Nederland en Vlaanderen.

Als eerste wordt de auteursnaam en de boektitel vermeld, tussen haakjes de naam van de uitgever, het genre en de (advies)prijs. Tevens heb ik aangegeven of de titel tot het young adult-segment behoort. De link verwijst naar de desbetreffende bol.com-pagina of naar de site van de uitgever. Deze lijst is mede tot stand gekomen dankzij de hulp van Jos Lexmond.

Mis je een titel? Verkeerde datum? Liever een andere link? Of wil je iets opsturen? Stuur een mailtje of laat hieronder een reactie achter

8 januari

 • Pierce Brown – De Mars Trilogie 1 – Rood (Luitingh Sijthoff, SF/fantasy, €24,99)
  Rood is het eerste deel van De Mars Trilogie van Pierce Brown. Darrow is een Rode, een lid van de laagste kaste in de kleurgeoriënteerde maatschappij van de toekomst. Net als zijn mede-Roden werkt hij de hele dag diep onder de grond, ervan overtuigd dat hij en zijn medemensen het oppervlak van Mars leefbaar maken voor toekomstige generaties. Een lot waar Darrow vrede mee heeft, in het besef dat hij met zijn bloed en zweet een betere wereld voor zijn kinderen creëert. Maar Darrow en zijn soort worden misleid. Op een gegeven moment komt hij erachter dat het oppervlak van Mars al sinds generaties door mensen wordt bewoond. Gigantische steden en vruchtbare akkers strekken zich uit over de hele planeet. Darrow – en alle Roden net als hij – zijn niets meer dan slaven die moeten zwoegen voor de decadente heersende klasse.
 • Anne Bishop – De Anderen Boek 1: Rode letters (De Fontein, young adult, fantasy, €14,99)
  In een wereld waar gewone mensen in een moeizame en gevaarlijke balans samenleven met Anderen, ontsnapt een jonge vrouw aan degenen die haar vasthouden. Als weggelopen bloedprofeet is Meg veiliger in het leefgebied van de vampieren, weerwolven, gedaantewisselaars en bloeddorstige creaturen, dan bij de mensen. Zij vindt een baan als Contactmens en sluit langzaam vriendschap met Simon, wolf, de leider van de Anderen en zijn neefje Sam. Terwijl Meg de wereld van de Anderen leert kennen, wordt de jacht op haar steeds grimmiger.

13 januari

 • Peter Varg – Kukulkans Meesterplan 3 – De Zoon van de Slang (Celtica Publishing, fantasy, €18,95)
  Terwijl de wereld in brand staat en de ellende van de eindtijd onafwendbaar lijkt, geniet Victor, de zoon van Peter en Monica, van een onbezorgde kindertijd in België. Hij is vijftien als zijn vader ten prooi valt aan de vloek die in hem woekert en Peters verschrikkelijke dood verandert de vrolijke jongen in een norse puber. Tien jaar later sterft ook zijn moeder. Na haar dood trekt Victor met haar urne naar Chili om haar volgens de gebruiken van het Coya-volk te begraven. En vanaf het moment dat hij voet op Chileense bodem zet, raakt alles in een stroomversnelling.

16 januari

 • V.E. Schwab – De Schemering 3: De kleuren van Licht (De Boekerij, fantasy, €24,99)
  Slot van de Schemering-trilogie. De gevoelige balans tussen de vier Londens staat op het punt te breken. De ooit zo vereerde magie werpt zijn duistere schaduw over Rood Londen en maakt de weg vrij voor een ander Londen om de macht te grijpen. Kell begint te bezwijken onder de druk van tegenstrijdige loyaliteiten en Lila moet leren haar magie te beheersen, voordat de magie háár beheerst. Intussen verzamelt kapitein Alucard Emery zijn bemanning en bereidt hij zich voor op een race tegen de klok om het onmogelijke voor elkaar te krijgen. In de schaduwen keert een oude vijand terug om de kroon op te eisen, terwijl een gevallen held een wereld probeert te redden die voor zijn ogen uiteen lijkt te vallen.

20 januari

 • Antonia Michaelis – Niemand houd van November (Clavis , young adult, fantasy, €22,95)

21 januari

 • Martin Howard – Ruimteatlas 1 – De ruimteatlas van Jesse Kreek (De Fontein, young adult, SF, €16,99)
  De ruimteatlas van Jesse Kreek is het hilarische eerste deel in de serie Ruimteatlas van Martin Howard, met illustraties van Chris Mould.

22 januari

 • Anthony Ryan – De Schaduw van de Wolf 1: De Roep van de Wolf (Luitingh-Sijthoff, fantasy, €29,99)
  De Roep van de Wolf is het eerste deel in Anthony Ryans nieuwe trilogie In de Schaduw van de Wolf, een direct vervolg op In de Schaduw van de Raaf.
  Vaelin Al Sorna is een levende legende, door het hele Rijk kent men zijn naam. Het was zijn leiderschap dat koninkrijken omverwierp, zijn zwaard dat zware veldslagen beslechtte – en het was zijn offer dat het kwaad versloeg dat angstaanjagender was dan alles wat de wereld ooit gezien had. Hij heeft vele onderscheidingen binnengesleept, maar hij heeft alle eer terzijde geworpen in ruil voor een rustig leven in het hoge noorden van het Rijk. Er wordt echter gefluisterd aan de andere kant van de zee – er klinken geruchten over een leger met de naam de IJzeren Horde, geleid door een man die zichzelf als een god beschouwt. Vaelin heeft geen zin om in nog een oorlog te vechten, maar als hij hoort dat Sherin, de vrouw die hij lang geleden verloor, in handen is gevallen van de Horde, besluit hij zichzelf met deze krachtige, nieuwe dreiging te confronteren.

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. booksometea schreef:

  Rood is toch al langere tijd uit? Of is dit een herdruk? Ik weet namelijk zeker dat ik het een paar jaar geleden al heb gelezen en een keer cadeau heb gegeven.

  Like

  1. Arnold le Febre schreef:

   Hoi! Het gaat inderdaad om een nieuwe druk; de eerste druk verscheen al in 2015. Dank voor je reactie!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s