Wordt Bookaroo de bol.com-killer?

Natuurlijk, ik ben dol op mijn lokale boekwinkel, maar tja, het aanbod fantasy en SF is daar wel heel beperkt. Dus daarom kies ik toch vaak voor bol.com. Wel zo makkelijk: ze hebben alles. Maar ergens knaagt het. Als iedereen dat zou doen, blijft er natuurlijk geen boekwinkel meer over. De nieuwe dienst Bookaroo komt met een oplossing.

Via de site Bookaroo, een initiatief van Das Mag-uitgevers Toine Donk en Daniël van der Meer, kun je boeken bestellen, die vervolgens door de plaatselijke boekhandel worden geleverd.

Het klinkt zo simpel, maar Toine Donk is er drie jaar mee bezig geweest. “Achter bol.com zit geen fysieke boekwinkel”, vertelt Donk in een interview in de Volkskrant. “Wie een boek via bol.com bestelt, steunt juist de grootste concurrent van de boekwinkel, die het in deze tijden van ontlezing toch al zo zwaar heeft.”

Natuurlijk, er speelt meer dan alleen idealisme. Het idee voor Bookaroo werd geboren in 2016 toen Das Mag ruzie kreeg met bol.com over de leveringsvoorwaarden. De Amsterdamse uitgever besloot vervolgens zijn boeken niet meer aan te bieden via bol.com en te broeden op een alternatief. 

In ieder geval, de bestelling die je plaatst op bookaroo.nl wordt door de site doorgestuurd naar de dichtstbijzijnde boekhandel. Als deze niet snel genoeg reageert of aangeeft het boek niet op voorraad te hebben, dan gaat de bestelling naar andere boekwinkels. Als vóór middernacht geen enkele winkel heeft laten weten het boek op voorraad te hebben, gaat de bestelling naar het Centraal Boekhuis in Culemborg, die het vanuit het magazijn naar de klant verstuurt. Hoe dan ook is je bestelling de volgende dag in huis.

Inmiddels hebben zich zo’n 250 boekwinkels aangemeld. Van elk verkocht boek gaat 5 procent naar Bookaroo. Binnen twee weken na de lancering moeten tienduizend boeken via Bookaroo zijn verkocht. Is dat aantal op 17 juli niet gehaald, dan gaat de stekker eruit.

Is Bookaroo het ei van Columbus? Nou tja, veel boekhandels zijn al aangesloten bij Libris, waar je ook rechtstreeks bij hen kunt bestellen. En onafhankelijke boekhandels hebben meestal zelf een goede site. Bookaroo is dus vooral handig voor kleine, lokale boekhandels zonder site of met maar een klein bereik.

De lezer komt er maar bekaaid vanaf bij Bookaro.

En hoe zit het met de lezer? Die komt er maar bekaaid vanaf bij Bookaro. Het wordt hem of haar in ieder geval niet heel makkelijk gemaakt. Vind je bij bol.com uitgebreide recensies, tips, gerelateerde boeken, uitgebreide genreaanduidingen en noem het maar op, bij Bookaroo vind je alleen de basisinformatie over een roman en daar blijft het bij. Zelfs de auteursnaam is niet aanklikbaar. Enige verfijning is niet mogelijk; alleen het ‘hoofdgenre’ spanning is te selecteren.

Supertof dat je je lokale boekhandel steunt, maar is dat genoeg om van Bookaroo een succes te maken? Waarom kun je bijvoorbeeld niet zien welke winkels bij je in de buurt zitten? Wat maakt de lokale boekwinkels zo bijzonder? Waarom kun je niet sparen voor korting, extraatjes, een kopje koffie in de winkel of wat ook? Meer dan 100 schrijvers steunen Bookaroo, zo wordt trots gemeld, maar waar zijn die schrijvers? Bookaroo blijft nu vooral hangen in goede bedoelingen.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Liesbeth Jochemsen schreef:

    In het begin was ik erg enthousiast over Bookaroo. Eindelijk een echte concurrent voor het blauwe mannetje. Maar zoals in de blog hierboven al beschreven, is Bookaroo vooral goede bedoelingen en moeten ze nog een hoop verbeteren.
    Bij de lezer ligt ook een taak om de fysieke boekwinkel te laten bestaan. Want ieder boek met een ISBN-nummer is bij elke fysieke boekwinkel te bestellen. Vaak kan dat via de website van de betreffende boekwinkel en meestal kun je het (tegen een kleine vergoeding) ook laten thuisbezorgen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s