Europese Netflix-series

Netflix is lekker bezig in Europa. De dienst heeft deze week een nieuwe Franse serie aangekondigd. Het gaat om een ‘fantasy-crimeserie’ die zich afspeelt tijdens de Franse Revolutie.

Nu klinkt dat niet heel erg fantasy, maar volgens Erik Barmack, vice president international Netflix originals, gaat het om een alternatieve versie van de beruchte opstand. Hoofdpersoon is Joseph-Ignace Guillotin, de uitvinder van de guillotine. Deze dokter en vrijmetselaar stuit op een mysterieus complot, waarbij diverse leden van de Franse aristocratie getroffen worden door een ernstige ziekte, het zogenoemde ‘blauwe-bloedvirus’. De opnames van deze achtdelige serie gaan volgend jaar van start.

Intussen legt het Duitse duo Jantje Friese en Baran bo Odar de laatste hand aan het tweede seizoen van de uitstekende (Duitstalige) horrorserie Dark, dat volgend jaar in première gaat op Netflix. Daarnaast werken de twee aan de nieuwe Netflix-serie 1899. In deze serie wordt een groep Europese migranten gevolgd die op stoomboot de oversteek maken naar Amerika. Als ze midden op zee in botsing komen met een ander migrantenschip, krijgt hun reis een onverwachte, nachtmerrie-achtige wending.

In 2019 wil Netflix het aantal Europese producties opschroeven van 141 naar 221.

Ook in Nederland heeft Netflix grootse plannen. Zo wordt er een serie gemaakt van het klassieke Nederlandse kinderboek De Brief voor de Koning (1962) van Tonke Dragt. Het gaat om een Engelstalige serie, waarbij wordt gefilmd in onder meer Amsterdam, Praag en Nieuw-Zeeland. Netflix werkt daarnaast aan een nog titelloze Nederlandse original serie. De serie bestaat uit acht afleveringen van 30 minuten. De serie gaat over een groep Amsterdamse studenten die per ongeluk een verborgen toegang naar een demonische wereld openen. Details zijn schaars, maar naar verluidt zou deze wereld gesitueerd zijn in de Nederlandse Gouden Eeuw.

In 2019 wil Netflix het aantal Europese producties opschroeven van 141 naar 221. Daarvan zullen er 150 Netflix Originals zijn. Al deze Europese initiatieven ontplooit Netflix natuurlijk niet zomaar. In oktober stemde het Europees Parlement namelijk in met een wetsvoorstel dat buitenlandse aanbieders van films en series (lees: Amerikaanse diensten) verplicht om ervoor te zorgen dat minstens 30 procent van hun aanbod in Europa is gemaakt. Na de definitieve goedkeuring door de Europese Raad (waarschijnlijk begin 2019) krijgen de Europese lidstaten 21 maanden de tijd om de nieuwe richtlijn om te zetten in de nationale wetgeving. Netflix loopt dus op de zaken vooruit.

Als dat betekent dat het slechts een kwestie van tijd is voordat we eindelijk kunnen genieten van een échte Nederlandse SF-serie, kan ik dat alleen maar toejuichen.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Liesbeth Jochemsen schreef:

    Fijn dat er steeds meer lokale series op Netflix komen. Binnenkort kunnen we wellicht ons eigen dorp of stad herkennen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s